В завоя трябва да наклоните тялото навътре?

Правилният отговор е ЛЪЖА. Това твърдение не е вярно.

По време на завой масата се пренася към външната част на карта и натоварва външните гуми, които осигуряват сцеплението за взимане на завоя. Освен това трябва да имате предвид, че теглото на състезателя е значителен процент от теглото на карта и неговото накланяне може да повлияе на баланса на масата. В завоя това накланяне трябва да бъде НАВЪН, защото по този начин ще се увеличи натискът върху външните гуми, което от своя страна ще осигури по-голямо сцепление.

Другият фактор е принципът на работа на картинг шасито. То е предвидено така, че по време на завой вътрешна задна гума да се вдигне във въздуха, иначе картът буквално няма да може да завие – задните гуми са по-големи от преднити и съответно имат по-голяма контактна площ и повече сцепление. Картът няма диференциал… Ако тази гума не се вдигне във въздуха, или поне не се олекоти много силно, картът няма да може да завие. Следователно ако наведете тялото навътре, най-много да успеете да свалите задна вътрешна гума на земята, което ще доведе до тотална загуба на сцепление на предницата и няма да можете да вземете завоя.

Правилното изпълнение на тази техника е тялото да се наклони навън, но по такъв начин, че главата ви да не е наведена, а да си е изправена вертикално. Ако наведете и главата, това ще промени възприятието ви за пистата и завоя и представянето ви ще се влоши.

Search this website