Лотус Елис 220hp срещу картинг 9hp

По време на втори кръг от националния любителски шампионат по картинг Lotus Sofia AUTO-KART Championship 2019, проведен тази събота на картинг писта Красна поляна, основният спонсор на шампионата – Спортен клуб Лотус София Моторспорт – докара на пистата една от бегачките Lotus Elise. Това е един от трите автомобила, с които се провеждат обученията на Lotus Sofia Driving School – точно такова обучение на автомобилната писта Дракон до Калояново ще спечели шампионът в картинг шампионата в края на годината.

Беше направен експеримент да се противопостави расовата бегачка, която със своите скромни 220 конски сили „взима скалповете“ на много по-мощни автомобили на автомобилната писта, срещу обикновен ренталски карт с мощност 9 конски сили. Предимството от много по-мощния двигател беше силно ограничено поради естеството на картинг пистата – много по-тясна, по-къса и с по-остри завои, които са подходящи за картинг, но са доста неудобни за автомобил.

Лотусът и картът тръгнаха едновременно в 2 противоположни места на пистата в стил „италианско преследване“. След завъртане на една цяло обиколка, те финишираха на същото място с минимална разлика. Все пак изходът от двубоя не беше известен предварително нито на организаторите, нито на зрителите, затова публиката беше със затаен дъх до края на битката. Колата все пак спечели, но само с 1,7 секунди! Изгледайте двубоя по-долу!

Search this website