Правилна употреба на предпазната кора

След каската, предпазната кора за тялото (наричана още „протектор“), е най-важният аксесоар за всеки състезател. Нейната задача е да пази тялото от натоварването по време на картинг, особено когато става въпрос за бързи професионални картове, тъй като евентуална контузия в ребрата може да коства седмици извън пистата. Поради това изборът на правилната предпазна кора не трябва да бъде подценяван.

1 Седалката на карта е неудобна. Може ли комфортът на състезателя да бъде подобрен?

Подготовката на седалката на карта се прави според състезателя. Някои предпочитат гумени уплътнения, а други ползват въздушни възглавници. Но не всички обръщат внимание на закрепването на седалката към шасито. Нашият съвет е да използвате болтове с плоски глави, които са издадени много по-малко от нормалните болтове и съответно водят до по-малък дискомфорт. За да се увеличи комфортът още повече, препоръчваме да се използват ергономични уплътнители, които абсорбират вибрациите, особено когато картът „подскача“ по бордюрите. Като цяло, използването на болтове с плоски глави ви дава възможност да използвате по-тънки уплътнения, което подобрява усещането за карта.

2 Важен ли е размерът на седалката?

Седалката е един от най-важните елементи при настройване на позицията на състезателя и играе основна роля при балансирането на карта. Тук също изборът на седалка зависи от предпочитанията на състезателя. Това, което винаги е необходимо, е да проверите размера размера на седалката на нивото на предпазната кора, за да изберете правилния размер седалка. Седалката не трябва да е прекалено широка, защото това ще води до странични движения на тялото на състезателя по време на каране. Прекалено тясна седалка, пък, ще влоши значително комфортът при каране. Като отправна точка при изпробване на нова седалка, без гащеризон и протектор, трябва да има около 1,5 см от двете страни на тялото. Това е достатъчно, тъй като обличането на гащеризон, предпазна кора и поставянето на уплътнители на седалката ще запълни това пространство. Разбира се, размерът зависи от избрания модел предпазна кора и това, какви уплътнители се поставят на седалката за закриване на монтажните болтове.

3 Как да изберете правилния размер предпазна кора?

За да използвате правилно потектора, преди всичко трябва да изберете правилния размер. Измерете гръдната обиколка и сравнете с таблицата на размерите за конкретния производител и модел. Ако купувате протектора на място, може да го пробвате, за да сте напълно сигурни. Но имайте предвид следната грешка – много състезатели мерят предпазната кора прави, което не дава напълно реална представа. Трябва да пробвате кората седнали, а още по-добре в същата позиция, в която сте в карта, нагласете презрамките и я стегнете. Някои състезатели предпочитат да махнат презрамките, но ние не Ви препоръчваме да го правите, тъй като те гарантират правилната позиция на кората по време на карането. Без тях, има опасност протекторът да се плъзне надолу и дори да се завърти – особено при KZ картове, в които състезателят си движи ръката допълнително з асмяна на скоростите.

4 Как да разберете, ако предпазната кора НЕ е правилния размер?

Както споменахме, кората трябва да се пробва  седнало полоение и да бъде стегната. Ако след като я стегнете, тя е прекалено хлабава или прекалено стегната, значи размерът не е правилен. Същото се отнася и за малките състезатели – доста родители купуват по-голяма кора, за да може да бъде използвана по-дълго време, когато детето порасне. Tова е грешка, тъй като тя не застава плътно по тялото и не съ върши работата да предпази детето добре.

5 Колко често се сменя предпазната кора?

Предпазната кора няма конкретен „срок на годност“. Тя може да изтре половин сезон или 3 сезона, в зависимост как и колко се използва и как се предпазва кората от болтовете на седалката. Например ако монтажните болтове не покрити с омекотяващи предпазители, триенето и вибрациите между кората и болтовете ще доведе до нарушаване на целостта на кората. Използването на болтове с плоски глави и гумени предпазители подобрява комфорта, както вече споменахме, и също удължава живота на самата предпазна кора.

Search this website