Проверете 10 неща след състезателния уикенд на картинг пистата

Състезанието е същността на картинга. Завоите и правите са местата, където повечето състезатели влагат всичките си усилия (организационни, физически и по отношение на разходите). За разлика от много други спортове обаче, един душ и смяна на дрехите, последвана от малко почивка след като приключите, не е достатъчно: картовете се нуждаят от малко повече грижи, за да е всичко наред за следващото състезание и да не бъдат износени или повредени поради липса на внимание. За някои хора тези дейности в крайна сметка са наистина досадни. За други това е част от забавлението. Във всеки случай… трябва да се направи. В 10 стъпки.

1. Изпразнете резервоара

Това е едно от първите неща, които трябва да направите, когато свършите състезанието: напълно изпразнете резервоара от останалото гориво (можете да го използвате отново само ако скоро ще се карате пак). Тази операция запазва пластмасовите компоненти от „стареенето“, ефект на бензина (който ги прави твърди и сухи), особено гумения маркуч от резервоара до карбуратора.

2. Измерете останалото гориво

Измерете останалото гориво, за да знаете точно колко сте използвали през деня. Ако знаете разхода на гориво, ще можете по-лесно да следите колко „литра“ е изхарчил вашият двигател и ще можете да планирате по-ефективно ревизиите му.

3. Обърнете внимание на карбуратора

След изпразване на резервоара за гориво и маркучите, отстранете останалото гориво от карбуратора. За да направите това, ще трябва да разглобите част от него (това зависи от модела, който имате). Също така подсушете всички уплътнения, за да не ги повреди горивото. Почистването на карбуратора е от първостепенно значение, ако е с мембрана, в противен случай тя ще се повреди.

4. Източете охладителната система

Изчакайте двигателят да се охлади, след това източете радиатора: това ще предотврати образуването на твърди отлагания в охладителната система, които биха могли да компрометират правилното му функциониране и да пречат на водната помпа. Освен това, ако през зимата съхранявате карта на място без отопление, останалата течност може да замръзне и да спука двигателя.

5. Почистете пластмасовите елементи

Спойлерите и всички пластмасови елементи също имат нужда от грижа, особено след ден сериозно забавление на пистата. Можете да използвате специализирани продукти или просто да ги измиете с течен сапун и вода. Колкото по-рано започнетре почистването, толкова по-лесно ще бъде да премахнете натрупаната мръсотия по време на състезанието, и толкова по-дълго елементите ще останат в топ форма.

6. Почистете шасито

След като сте почистите пластмасовите елементи, трябва да почистите и останалата част от картинга. Въоръжете се с парцал и спрей като WD-40 и се захващайте за работа. Можете да използвате смазващ спрей за почистване на всички компоненти (с изключение на спирачките), като оставяте тънък слой на местата, които биха могли да ръждясат. Добре е да направите тази стъпка, когато не бързате, дори и да е след като сте се прибрали вкъщи.

7. Проверете веригата

Картинг веригата се износва лесно, затова си направете навик да я проверявате след края на всеки ден на пистата. Без да я сваляте, развийте запалителната свещ и завъртете задната ос няколко пъти, за да проверите колко е натегната веригата. Ако видите, че напрежението на веригата се променя много от едно завъртане на следващото (понякога много стегнато, тогава много хлабаво), това означава, че е „разтегната“. В този случай е по-добре да я смените.

8. Махнете гумите и джантите

Никога не оставяйте гумите и джантите на карта си! Свалете ги и ги приберете в сак, за да ги предпазите от слънцето. Преди да ги съхраните за по-дълго време, ги напомпайте, за да не се деформират по време на престоя.

9. Водете си записки

Ако не сте имали време да запишете времената си през деня, намерете време да го направите в следващите дни: по този начин ще имате дневник на сесиите си и ще знаете колко обиколки сте направили. Също така си водете бележки за всички промени в настройките и за сменени части, които може да сте направили: това е информация, която може да се окаже полезна в следващото състезание.

10. Обща проверка

Освен всичко това, което изброихме досега, винаги е добре да направите и цялостен преглед на карта, за да видите дали нещо трябва да бъде подменено преди следващото излизане на пистата. Проверете меките уплътнения на седалката, твърдостта на педала на спирачката, лагерите и всички гайки и болтове… това са само някои от нещата, които винаги трябва проверявате. О, и не забравяйте да си вземете рулетка!

Search this website