Първият електрически картинг шампионат в Източна Европа стартира!

Между 5ти и 8ми октомври се проведе първият кръг от Kinetik E-Series (KES) шампионата на картинг пистата във Варна. Четирите дни бяха изпълнени с много емоции, високи скорости и ожесточени съревнования за подиума. Най-бързото време от 47,04 секунди, бе записано от един от най-младите ни участници, а пилотът след него беше с едва 0,05 секунди по-бавен.

В края на статията можеш да научиш как само още двама могат да се включат в следващия кръг на шампионата, който ще е в Кюстендил между 24.10 и 27.10.

А ето повече за състезанието и как премина първият кръг от първия шампионат по електрически картинг в Източна Европа!

Структура на KES шампионата

KES шампионатът във Варна беше разделен на два етапа, всеки от които с един тренировъчен и един състезателен ден.

Тренировъчните дни (5ти и 7ми октомври) съдържаха 5 сесии от по 10 обиколки. Там състезателите трябваше да усетят какво е да управляваш „машинка“, която вдига от 0 до 100 км/ч за под 4 секунди. Пилотите трябваше да си изградят и нова стратегия за пистата, тъй като ускорението на Кинетик Е-картовете е моментално. Това променя не само траекторията по завоите, но начин на изпреварване и други тактически решения.

Двата състезателни дни (6ти и 8ми октомври) също съдържаха 5 сесии, които включваха тренировка, квалификация, два манша и финал. Рейс директор и на четирите дни беше Александър Петков, а  седемте пилоти, които се надпреварваха с електрическите картинги на Kinetik Automotive, бяха:

  • Антоан Ангелов;
  • Данислав Арсов;
  • Деян Димитров;
  • Кирил Стоянов;
  • Николай Петков;
  • Питър Мюлер;
  • Цветелин Цонев;

Как премина KES шампионатът

 KES шампионата неофициално започна на 4ти октомври. Всички пилоти дойдоха в базата на Кинетик на картинг пистата във Варна, за да получат персонални настройки на седалките и педалите на своите картинги. Денят беше закрит с вечеря и подаръци от организаторите.

Официалното откриване на KES шампионата бе поставено от Теодосий Теодосиев (основател на Kinetik Automotive) на 5ти октомври. Веднага след това, с пилотите се срещна, макар и онлайн, и Павел Лефтеров. Той ги запозна с правилата на състезанието, точкообразуването и им даде ценни съвети как да пилотират ефикасно Кинетик Е-картингите.

Първият състезателен ден на шампионата (6.10)

Тримата най-добри в този ден, които се качиха на подиума, бяха:

1во място – Питър Мюлер;

2ро място – Данислав Арсов;

3-то място – Деян Димитров;

Честито на победителите – перфектно пилотиране!

Вторият тренировъчен ден (07.10) почти по нищо не се различаваше от първия. Имаше поставени рекорди, счупени такива

В този етап към пилотите се включи Антоан Ангелов на мястото на Кирил Стоянов. Павел Лефтеров, от своя страна, наблюдава 5те тренировки и даде обратна връзка лично на всеки един от младите таланти.

Вторият състезателен ден беше истинска фиеста! Още на тренировъчната сесия Антоан, Данислав и Питър се вкопчиха един за друг и пилотираха в комплект до самия финал, където беше и шоуто на кръга! От  битката между петимата състезатели на върха на почитната стълбица се качи Антоан, следван от Данислав и Питър.

Можете да видите записа от живото включване във Facebook профила на Kinetik Automotive.

Честито на победителите – невероятно състезание!

Най-доброто време записа електрическият картинг на Данислав Арсов с номер 95. 14 годишната надежда на България обиколи картинг пистата на Варна за 47,04 секунди. Само с 0,05 секунди по-бавен беше германецът Питър Мюлер.

Какво следва за KES шампионата?

Следващият кръг на KES шампионата ще бъде в Кюстендил и ще се проведе между 24ти и 27ми октомври, като в момента има и само две свободни позиции за пилоти. Ако наистина искаш да усетиш какво е да караш спортен електрически картинг в първия в Източна Европа шампионат по електрически картинг, то се свържи с екипа на Kinetik Automotive през техните социални канали!

Информация за Е-картингите на Кинетик

Kinetik E Go-Kart е с моментален въртящ момен.Машината ускорява от 0 до 100 за 3,5 секунди, докато пилотът е на едва 2 сантиметра над земята. KES шампионатът е източник на адреналин и усещане за бързи скорости.

Мощността на картинга е 40kW, a разработените от Kinetik Automotive акумулаторни блокове позволяват 50:50 разпределение на масата.

Електрическото задвижване е бъдещето на моторните спортове, тъй като позволява скок в ефикасността и динамиката, който до скоро е бил немислим. Нуждата от развъртане на двигателя за достигане на пикова мощност както и бавното ускорение са вече минало.

По-голямото преимущество на електрическото задвижване е това, че позволява всички машини да имат напълно еднакво поведение на пистата. По този начин единствено уменията на пилотите и стратегията на отборите решават победителите във всяко едно състезание.

Научете повече на www.kinetik-e.com

Search this website