Николов и Марудов над всички в петия кръг от AKC 2021

Виктор Николов и Стефан Марудов спечелиха двойна победа за Iceman Racing в петия кръг от любителския шампионат Lotus Sofia Auto-Kart Championship  за 2021 г. Той се проведе на картинг писта Лаута в Пловдив, в събота, 3 юли.

Виктор Николов (7) и Стефан Марудов (5) – снимка: Каролина Шулейевска

Горещо време и горещи емоции имаха участниците в града под тепетата. Шестнадесет състезатели се бориха по традиционната схема „всеки срещу всеки, разпределени в 3 групи – A, B и C, респ. в трите манша битките бяха между пилотите от групи A-B, B-C и A-C.

Битката в първи манш – снимка: Каролина Шулейевска

Първи манш бе в полза на Стефан Марудов (Iceman Racing), който завърши пред съотборника си Виктор Николов. Трети финишира Тома Маринов (Pro Racing Team). До четвъртата позиция успя да се добере Данаил Варсано, а Християн Пеев (Rising Stars) се пребори за петата позиция с Борис Барболов (Lotus SF), в една не много чиста битка, според последния. Седми се класира Никола Николов (Shadow Kart Team), а осми остана Стоян Момчилов (Отборът на Народа), който също се оплака от нечисто каране от страна на негови съперници. Съотборникът му Павел Петков финишира девети, а последните две места запълниха Мартин Любенов и Красимир Цолов (Lotus SF).

Н. Николов (7) пред Т. Маринов (8) и Д. Димитров (4) във втори манш – снимка: Каролина Шулейевска

Във втори манш над всички бе Арам Агопян (Shadow Kart Team), а след него се наредиха Любомир Гърков, Диян Димитров (Отборът на Народа) и Тома Маринов. Съотборникът на Тома – Юлиян Гошев, завърши пети, пред Павел Петков и Калоян Костадинов (Lotus SF). Никола Николов успя да се върне на осмата позиция, след като в средата на манша, по време на битка за позиция между Борис Барболов и Павел Петков, последните двама се закачиха, вследствие на което Барболов се завъртя и повлече Никола Николов със себе си към предпазните гуми. Малко не достигна на Барболов да настигне завършилия на девета позиция Мартин Любенов и той остана десети. Последен завърши Стоян Момчилов, който отново стана жертва на грубо каране и бе завъртян малко преди финала на манша. Барболов също бе видимо недоволен от развоя на събитията и се оплака от крайно агресивни действия спрямо себе си.

Кр. Цолов (10), А. Агопян (1), Д. Варсано (11), П. Петков (9) и Д. Димитров (6) в трети манш – снимка: Каролина Шулейевска

В трети манш отново не се размина без грубости на пистата. Изключвайки чистата битка между Виктор Николов и Стефан Марудов за първите две места, и достигналия до третата позиция Калоян Костадинов, по-назад колоната изобилстваше от обструктивни маневри. Четвъртата позиция бе за Данаил Варсано, който изненада неприятно с доста агресивно каране, което е далеч от обичайното за него. Пети остана Диян Димитров, следван от Любомир Гърков, който също се оплака от изключително неджентълменски битки. Най-ядосан бе финиширалия на седма позиция Арам Агопян, който имаше основателни претенции срещу Варсано, но който същевременно не му остана и длъжен откъм обструктивни маневри. Християн Пеев зае осмата, а Юлиян Гошев – деветата позиция, а последен завърши Красимир Цолов, който също се оплака от неспортсменско каране, предимно от страна на Данаил Варсано.

Наличието на множество неспортсменски прояви, предимно в този старт, но и не само, ще принуди организаторите на шампионата да предприемат нови мерки за следене на нарушения на правилника по време на битките за позиция. Често, много от действията остават незабележими за главния маршал, оттам и ненаказани. Това е причината да се вземе решение, още от следващия, или най-късно – по-следващия старт, да се монтират он-борд камери на всички участници в маншовете и при наличие на спорни моменти – да могат да се взимат адекватни решения на база реални доказателства.

Арам Агопян бе много ядосан след финала на трети манш – снимка: Каролина Шулейевска

Индивидуалните класирания на състезателите в отделните маншове определиха класирането от 5-и кръг:

  1. Стефан Марудов Iceman Racing 30
  2. Виктор Николов Iceman Racing 27
  3. Тома Маринов Pro Racing Team 25
  4. Арам Агопян Shadow Kart Team 23
  5. Любомир Гърков Garkov Team 22
  6. Диян Димитров Отборът на Народа 21
  7. Данаил Варсано Pro Racing Team 20
  8. Калоян Костадинов Lotus SF 19
  9. Християн Пеев Rising Stars 18
  10. Юлиян Гошев Pro Racing Team 17
  11. Павел Петков Отборът на Народа 16
  12. Никола Николов Shadow Kart Team 15
  13. Борис Барболов Lotus SF 14
  14. Стоян Момчилов Отборът на Народа 13
  15. Мартин Любенов Lyubenov Team 12
  16. Красимир Цолов Lotus SF 11

Отборно класиране:

  1. Iceman Racing 57
  2. Pro Racing Team 45
  3. Shadow Kart Team 38
  4. Отборът на Народа 37
  5. Lotus SF 33
  6. Garkov Team 22
  7. Rising Stars 18
  8. Lyubenov Team 12

Поредният 6-и кръг, последен преди лятната пауза, ще бъде на 17 юли, на картинг писта Красна поляна в София.

Search this website