Новата хомологация FIA 8877-2022

В непрекъснато развиващия се свят на картинга безопасността е от първостепенно значение. Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) наскоро даде зелена светлина на нов набор от разпоредби, специално насочени към картинг екипировката. Стандартът за хомологация на FIA за картинг 8877-2022 има за цел да промени пейзажа на предпазната екипировка и да гарантира, че картинг състезателите са оборудвани с най-новите постижения в защитната технология.

В това ръководство се потапяме в ключовите модификации, последиците за вас и на ключовите дати, които трябва да знаете за поетапното внедряване на промените.

Какво представлява новата хомологация FIA 8877-2022?

Крайъгълният камък на промените е в гащеризоните за картинг. FIA премина от традиционната LEVEL класификация към по-нюансираната GRADE система. Тази промяна не е само козметична; това отразява значително подобрение на стандартите за безопасност.

Повишена защита от протриване

Една от промените е приемането на нова методология за изпитване на протриване, преминаваща от Кеймбридж към Дармстад. Този ход изравнява стандартите за картинг с тези, използвани в защитното облекло за мотоциклети. Включването на това стриктно тестване гарантира, че картинг костюмите отговарят на по-високи прагове за издръжливост, което е от решаващо значение за непредсказуемия характер на картинг състезанията.

What's New in FIA Standard 8877-2022

Старите LEVEL постепенно се премахват и се въвеждат новите GRADE

При преструктурирането ФИА елиминира обозначението LEVEL 1 и LEVEL 2 за нови гащеризони за картинг, считайки ги вече за неподходящи да отговарят на нивото на безопасност, изисквано за картинг. За целта FIA въведе новите стандарти GRADE 1 и GRADE 2 за цялостно увеличаване на безопасността, спрямо която се тестват всички нови картинг гащеризони.

FIA заяви, че никой производител не може да произвежда гащеризони CIK/FIA по стария стандарт LEVEL след декември 2024 г.

Новият стандарт се различава от стария като сега екипировката ще бъде актуална само 5 години. По-специално за събития под FIA с цел да се повишат стандартите за безопасност спрямо преди. Въпреки това е важно да се консултирате с организатора на събитието, в което планирате да се състезавате, в случай че позволяват по-продължителна употреба.

Новият GRADE 1

Но къде се намират тези GRADE нива по отношение на старите LEVEL? GRADE 1 заменя предишното LEVEL 2 и сега това е базовото ниво на защита за гащеризоните за картинг. Такива гащеризони вече има от Sparco, OMP и Alpinestars.

Grade 1 Karting Suit homologation
Grade 1 Karting Suit homologation

Новият GRADE 2

Допълнение към стандарта е въвеждането на GRADE 2. Това ниво на защита отговаря точно на защитата на мотоциклетните кожени костюми и други части от облеклото, което го прави подходящ за продължжителна употреба на пистата. GRADE 2 сега предлага по-добра безопасност, отговаряйки на развиващите се нужди на картинг общността.

Least Protection to Most Protection

Ръкавици и обувки: Вече със задължителна хомологация

FIA разшири регулаторния си обхват до ръкавиците и обувките за картинг. И двата артикула вече подлежат на хомологация, с отличителна холограма, служеща като знак за съответствие със стандарта 8877-2022.

Някои ръкавици и обувки вече са налични в този нов стандарт в нашия онлайн магазин.

Имайте предвид, че ръкавиците и обувките нямат нива като гащеризоните – за тях има само един стандарт за хомологация.

FIA Standard 8877-2022

Допълнителна информация

Новата хомологация 8877-2022 ще изисква холограма на всички картинг гащеризони. (Показана на изображението по-долу).

Това се прави с цел за да не се допускат фалшиви гащеризони, идващи от неофициални източници, които не се придържат към необходимите стандарти за безопасност. Тези фирми открито копират и продават продукти с лошо качество в опит да ги представят за истински. Тези фалшиви продукти не предлагат необходимата сигурност и защита!

Важно е да купувате оборудването си от реномиран източник, който продава само оригинални продукти. Когато си купувате нова екипировка, се погрижете за собствената си безопасност и пазарувайте при реномиран източник.

8877-2022 Karting Suit Hologram

Ключови дати, които трябва да знаете

Трябва да знаете как тези промени влизат в сила във времето, ако искате да се състезавате с картинг.

29 юни 2022 г. – Новата хомологация на гащеризони започва

На тази дата започна хомологацията на картинг гащеризони, ръкавици и обувки съгласно стандарт 8877-2022 на FIA. Производителите започват процес на тестване и валидиране, за да гарантират, че техните продукти отговарят на повишените стандарти за безопасност, определени от FIA.

31 декември 2024 г. – Старото производство спира

Оборудването за картинг, направено по стандарт CIK-FIA 2023-1 LEVEL 2, повече няма да се произвежда, но все още може да се ползва. Гащеризони, произведени преди 31 декември 2024 г., ще се приемат в съответствие с етикета на гащеризоните. След 31 декември 2029 г тази стара хомологация вече няма да е валидна.

1 януари 2025 г. – Разширяване на обхвата до ръкавици и обувки

Обхватът на хомологацията се разширява, за да включва всички състезания по картинг в международния спортен календар на FIA. Това разширява обхвата на новите стандарти, осигурявайки еднакво и повишено ниво на безопасност в широк спектър от картинг събития. Ръкавиците и обувките, изработени по стандарт 8877-2022, ще станат задължителни във всички картинг състезания в рамките на международния спортен календар на FIA. При условие, че има поне двама различни производители, предлагащи продукти на цени, подобни на текущите предложения до 31 декември 2023 г.

Ръкавиците трябва да покриват изцяло ръцете и китките или да отговарят на стандарт 8877-2022 на FIA. Обувките трябва да покриват краката и да предпазват глезените или да отговарят на стандарт 8877-2022 на FIA.

31 декември 2029 г. – Последен срок

Последен срок за гащеризоните съгласно CIK/FIA N2013-1 LEVEL 2. Когато годината стане 2030 г., FIA спира да приема гащеризони съгласно CIK/FIA N2013-1 LEVEL 2. Това е краят на ера и подчертава ангажимента на FIA за пълното приемане на стандарта 8877-2022.

1 януари 2030 г. – Новият стандарт е задължителен

Картинг гащеризоните съгласно стандарта 8877-2022 на FIA ще са единственият допустим тип, който отговаря на правилата за безопасност на FIA. Това бележи кулминацията на внимателно планиран преход, гарантиращ, че всички картинг събития са в съответствие с повишените стандарти за безопасност, очертани от FIA.

Новият стандарт в България

Може да изглежда, че трябва незабавно да си купите нова екипировка, но не се притеснявайте, тъй като може да не се налага. Тази нова наредба ще засегне незабавно единствено международни и европейски събития на най-високо ниво в картинга от януари 2024 г.

Българската федерация по картинг има за цел да поддържа моторните спортове на всички нива възможно най-достъпни, поради това те вероятно ще приемат използването на LEVEL 2 още на много години, за да позволят на състезателите конкурентен бюджет.

Няма нужда да споменаваме, че в любителските състезания не е необходима хомологация. Но все пак преценете, че по-високото ниво на защита на хомологираната екипировка ви предпазва много по-добре!

Ако се съмнявате дали ще имате нужда от нова екипировка, консултирайте се с организатора на съответното събитието, за да разберете какво е разрешено. Може това, което имате, да е напълно достатъчно!

Навигация в прехода

С наближаването на крайния срок за смяната, картинг състезателите трябва да бъдат проактивни в приемането на промените. Препоръчително е да следите статуса на хомологацията на оборудването си и да се уверите, че цялото ви оборудване отговаря на най-новите стандарти на FIA. Производителите се подготвят за прехода, така че подбирайте одобрени хомологирани продукти.

Ако сте нови в картинга и не сте сигурни къде да отидете или какво да търсите, се свържете с нас и ще ви окажем пълно съдействие в избора на подходяща екипировка!

В заключение, стандартът за хомологация на FIA за картинг 8877-2022 означава ключов момент в безопасността на картинга състезателите. Поетапното внедряване и планиране от FIA отразяват ангажимента не само да вдигнат летвата за безопасност, но и да осигурят плавен и приобщаващ преход за всички участници. Докато картинг общността се подготвя за по-безопасно бъдеще, едно е сигурно – тръпката от пистата вече ще бъде допълнена от най-модерна защита.

Search this website