Стефан Марудов спечели на старта на Auto-Kart 2021

Любителският шампионат Lotus Sofia Auto-Kart Championship стартира своя 17-и сезон сравнително късно тази година, с провеждането на 1-ия кръг на писта Лаута в Пловдив миналата събота, 24 април. Най-старият картинг шампионат на не-професионално ниво в България, който се провежда без прекъсване от 2005 г. насам, отложи предварително планираните дати за март и началото на април, заради необичайно студеното време и ограниченията на правителството покрай третата вълна от коронавирус пандемията. Сгъстеният картинг календар през април и съвпадението на датите на някои от състезанията е и причината 1-ия кръг от шампионата да събере едва 8 участници в града под тепетата. Състезанието бе спечелено от 14-годишния пловдивчанин Стефан Марудов, който дебютира в състезания от шампионата. За победата си дебютантът получи от организаторите поощрителна награда боне Sparco Basic. Тази година организаторите обещаха да дават поощрителни награди-изненада всеки кръг!

Старт на първата загряваща обиколка за 2021 г., снимка: Каролина Шулейевска

Облачно и хладно бе времето в Пловдив за участниците в 1-ия кръг за 2021 г. Състезанието се проведе по традиционната през последните години схема „всеки срещу всеки“, като за целта участниците биват разделени на равни групи според техния брой и наличните картове на пистата. При наличните 9 карта в съботния ден и записалите се 8 участника, групите бяха само две – A и B, респ. маншовете също бяха два. На база класиранията на всеки състезател в отделните маншове се формира и официалното класиране от надпреварата. Състезателната дистанция, която всеки състезател трябва да измине, е минимум 24 км общо. Предвид факта, че всеки участник се състезаваше в два манша, това означаваше по 15 състезателни обиколки (12 км) на манш. На писта Лаута, състезанията от Lotus Sofia Auto-Kart Championship се провеждат с картовете Sodi GT5, с които разполага трасето. След теглене на жребий и определяне на това кой състезател с кой карт ще участва, всички имаха право на 2 часа свободни тренировки, в които да опознаят трасето и изтеглените от тях картове в жребия.

При тази схема на провеждане на състезанията няма квалификация, а стартовия ред се определя от генералното класиране в обратен ред, като намиращия се на първо място стартира последен, втория – предпоследен и т.н. За 1-ия кръг от сезона, стартовия ред се определя на база финалното генерално класиране от предходния сезон 2020. В челото стартираха новозаписалите се участници.

Битката в рамките на първите завои след старта бе сериозна, снимка: Каролина Шулейевска

Първи манш бе спечелен от Стефан Марудов от Junior Racing, който стартира начело и не допусна да бъде изпреварен до финала на манша. Втори финишира настоящият шампион и 4-кратен първенец в шампионата – 38-годишния Борис Барболов от Lotus SF, който стартира последен и въпреки не дотам силната машина, която изтегли на жребия за първия манш, той успя да се ориентира добре още в първите завои след старта и излезе на 4-а позиция. В рамките само на няколко обиколки той успя да изпревари Диян Димитров (X3) и съотборника си Красимир Цолов, които след общо 15 обиколки финишираха съответно 3-и и 4-и. Страхотен инцидент още в първата обиколка стана след борба между Тома Маринов (Pro Racing Team) и новия състезател на Lotus SF Калоян Костадинов, като Маринов се оказа в гумите на изхода от първия шикан на пистата, а Костадинов приключи участието си в първия манш. В крайна сметка, Тома успя да стигне до 6-та позиция, пред представителя на Benkovski Team Павел Петков, а съотборника му Стоян Момчилов завърши 7-и.

Тома Маринов, Pro Racing Team, снимка: Каролина Шулейевска

Втори манш отново бе спечелен от Стефан Марудов, който стартирайки начело, започна да се откъсва напред още след първите завои. Перфектен старт отново направи Борис Барболов от последна позиция, който още на втори завой бе трети, а до края на първата обиколка бе вече на втора позиция. Въпреки силния карт в ръцете му и високото темпо, което се опита да наложи, Стефан Марудов пред него също разполагаше с може би най-силния карт и разликата между тях дори малко се увеличи до финала.

Стефан Марудов се откъсна напред още след старта на 2-и манш, снимка: Каролина Шулейевска

Фантастична четворна битка за позициите от трета до шеста си спретнаха Тома Маринов, Диян Димитров, Калоян Костадинов и Красимир Цолов. В поредица от обиколки, Цолов не допускаше никой да го изпревари, а намиращите се трима зад него, подредени като влакова композиция, разменяха позициите си. Във финалната фаза от състезанието обаче, те намериха начин да си пробият път напред и финишираха в реда: Маринов, Димитров, Костадинов, Цолов. Стоян Момчилов и Павел Петков допълниха класирането във втория манш.

Т.Маринов (12), К.Костадинов (3), Д.Димитров (9), Кр.Цолов (1), снимка: Каролина Шулейевска

Индивидуално класиране от 1-и кръг:

  1. Стефан Марудов Junior Racing                      30
  2. Борис Барболов Lotus SF                               27
  3. Диян Димитров X3                                           25
  4. Тома Маринов Pro Racing Team                 23
  5. Красимир Цолов Lotus SF                               22
  6. Павел Петков Benkovski Team                  21
  7. Калоян Костадинов Lotus SF                               20
  8. Стоян Момчилов Benkovski Team                  19

Отборно класиране:

  1. Lotus SF             49
  2. Benkovski Team 40
  3. Junior Racing 30
  4. X3                                     25
  5. Pro Racing Team 23

Следващият 2-и кръг ще се проведе на 8 май, на писта Красна Поляна в София, а организаторите на шампионата обявиха, че предстоят няколко промени в календара с цел съобразяване на съвпадащи дати с някои състезания.

Победителят Стефан Марудов, снимка: Каролина Шулейевска
Search this website