Тома Маринов с победа в Благоевград

Тома Маринов извоюва победата в четвъртия кръг от любителския шампионат Lotus Sofia Auto-Kart Championship  за 2021 г. Той се проведе на картинг писта FDKart в Благоевград, в събота, 19 юни.

Променливото време в Благоевград в този ден създаде главоболия на организаторите на шампионата, като изсипалия се дъжд, започнал в края на втория манш, наложи третия манш да се проведе на мокра писта. Единадесет състезатели се бориха помежду си по традиционната схема „всеки срещу всеки,разпределени в 3 групи – A, B и C, респ. в трите манша битките бяха между пилотите от групи A-B, B-C и A-C.

В първи манш, Данаил Варсано (Pro Racing Team) бе над всички и финишира първи с доста добра преднина. Зад него, по-сериозна битка проведоха Стоян Момчилов (Отборът на Народа), Лъчезар Благоев (X3) и Борис Барболов (Lotus SF), който се опита да ги следва, но не разполагаше с достатъчно добро темпо, предвид карта, който бе изтеглил. Зад него, Диян Димитров (Отборът на Народа) и съотборника му Павел Петков се опитваха с постоянни редуващи се атаки да изпреварят Барболов от средата на манша до самия му финал, но никой от двамата така и не успя да се пребори за по-предна позиция. На последните две места останаха представителите на BNB – Борис Сапунджиев и дебютиралия му съотборник Божидар Симов.

Във втори манш, Борис Барболов успя да изпревари всички пред себе си, но не и без помощта на силния карт, с който разполагаше. За броени обиколки той достигна до третата позиция, след което успя да изпревари първо шампиона за 2019 г. Тома Маринов, след което да надвие и Павел Петков. С не много голяма, но достатъчна преднина, той успя да вземе победата в манша, въпреки че в последните обиколки започна да пръска, а в последната обиколка дъжда се засили и започна да мокри трасето. Четвърти в манша завърши Калоян Костадинов (Lotus SF), пред съотбника си Красимир Цолов, а последните две позиции отново останаха за BNB в лицето на Борис Сапунджиев и Божидар Симов.

Мокрото трасе принуди организаторите да проведат третия манш на пистата по посока часовниковата стрелка, след като първите два манша бяха проведени обратно на часовниковата стрелка. Решението бе с цел безопасност, т.к. при конфигурацията, при която се кара обратно на часовниковата стрелка, на външната част на първи завой след старт-финала е стената на бокса, което при мокро трасе създава твърде много рискове от тежки инциденти.

„Мократа битка“ бе спечелена от Тома Маринов, въпреки че в последните обиколки Красимир Цолов го настигаше със сериозно темпо. Вероятно Цолов имаше шанс да изпревари Маринов, но в последните 2 обиколки дъжда се засили доста сериозно и това предизвика развяването на червен флаг и прекратяване на гонката. Предвид факта, че 90% от дистанцията беше покрита, резултатите бяха обявени след финала. Трети в манша остана Данаил Варсано, който се бореше мъжки с Красимир Цолов в първите обиколки, но допусна да се завърти в определен момент и изостана. Това даде възможност на Красимир Цолов да започне да настига Тома Маринов впоследствие. Диян Димитров се класира четвърти, а пети остана Лъчезар Благоев, който бе на път да загуби позицията си срещу Калоян Костадинов и прекратяването на манша 2 обиколки преди планирания финал реално му направи услуга. На последната поцизия остана Павел Петков.

Индивидуалните класирания на състезателите в отделните маншове определиха класирането от 4-и кръг:

  1. Тома Маринов Pro Racing Team                30
  2. Данаил Варсано Pro Racing Team                27
  3. Борис Барболов Lotus SF                               25
  4. Красимир Цолов Lotus SF                               23
  5. Павел Петков Отборът на Народа          22
  6. Лъчезар Благоев X3                                          21
  7. Стоян Момчилов Отборът на Народа          20
  8. Диян Димитров Отборът на Народа          19
  9. Калоян Костадинов Lotus SF                               18
  10. Борис Сапунджиев BNB                                     17
  11. Божидар Симов BNB                                     16

Отборно класиране:

  1. Pro Racing Team             57
  2. Lotus SF 48
  3. Отборът на Народа 42
  4. BNB                                     33
  5. X3 21

Следващият 5-и кръг ще бъде на 2 юли, на картинг писта Лаута в Пловдив.

Search this website