10 съвета за картинг състезанията по издръжливост тип Endurance

Светът на картинга като цяло се дели на две големи „семейства“ – спринтовите състезания, чиито формат включва ограничен брой обиколки, преминати с максимален пулс и на пълна скорост; и състезанията по издръжливост, където постоянното темпо и отборната организация и стратегия играе основна роля. Вторият тип предлага доста повече забавление с група приятели, включва планиране на стратегията и реагиране на неочаквани събития. ендуранс състезанията биват както любителски, така и с професионални картове; с продължителност от 1 час до аналога на 24-те часа на Льо Ман, картинг състезнаия по издръжливост с продължителност 24 часа. Любителските състезания се провеждат с 4-тактови машини, а професионалните с расови 2-тактови картове. Професионални пилоти участват и в любителските състезнаия, което им придава допълнителна стойност.

През 2018 и 2019 г. в България се проведе за първи път 12-часово картинг състезание по издръжливост. Организаторите планират през 2020 година да проведат 24-часово състезание – 24 Hours of Bulgaria.

Независимо дали ще участвате в ендуранс състезание с любителски или професионални машини, независимо дали то е 1 или 24 часа, ето нашите съвети как да се представите максимално добре!

1 Работа в екип

Състезанията по издръжливост е отборен спорт: отборът е по-важен от индивидуалния състезател! Всяко ендуранс състезание има ограничение за минимален и максимален брой състезатели. Ако не сте експерти, по-големият брой ще е по-подходящ за вас – така ще разделите разходите на повече хора и ще е по-малко натоварващо за всеки. Ако вече имате опит, придържайте се към това, което работи за вас!

2 Бъдете там първи

Дайте всичко от себе си да бъдете „там“ първи (на финалната линия). Също така за всеки случай бъдете „там“ колкото се може по-рано – на пистата, за да имате време да се запознаете с пистата, евентуално да си залепите стикерите на назначения карт и да определите най-подходящата позиция на седалката и педалите за всеки съотборник. Няма да можете да променяте настройките на карта най-вероятно, но можете да поставите омекотяващи уплътнители на седалката: комфортът е основен фактор в продължителните състезания!

3 Слушайте внимателно на брифинга

Трябва да внимавате изключително много на брифинга, и дори ако можете да го запишете з апоследващи референции. Бъдете сигурни, че всички ваши съотборници са там и слушат внимателно! Това е последният ви шанс да преминете през правилата, за които вашият отбор ще бъде държан отговорен, ако ги наруши: продължителност на стинтовете, значението на флаговете, смяната на състезатели, презареждане с гориво и т.н.

4 Накарайте времето да работи за вас

Хронометърът трябва да е първото нещо, което ще проготвите на път за състезанието! Повечето писти разполагат с времеизмерване, но наличието на собствен хронометър ви дава възможност да следите важни променливи по време на състезанието! Сверете този хронометър с чсовника на състезанието и ще ви бъде много по-лесно. Дори ако спре токът!

5 Планирайте напред

Да, не сте на поточна линия и не сте на работа, но това е от съществено значение! Съберете се с отбора преди началото на състезанието и определете кой кога ще кара. Погрижете се да го запишете черно на бяло, за да не се получи объркване. Да сте готови, когато съотборникът ви спре в бокса за смяна, е основното ви „задължение“ като ендуранс състезател!

6 Плавно и постоянно

Никой не може да спечели състезание по издръжливост на първия завой, нито пък като направи най-бърза обиколка. Ключът е да намерите правилното темпо: бързо, но преди всичко постоянно. По-добре е да правите обиколките с няколко десети по-бавно от възможностите си и да спестите сили за по-натам, отколкото да тръгнете с максимална атака през цялото време и да рискувате да направите грешка, от която ще е трудно или невъзможно да се възстановите.

7 Комуникирайте с отбора

Когато се фокусирате върху карането, често ще забравите колко обиколки или време сте минали и колко ви остават. Така че поддържайте комуникация с отбора си – ако е позволено с радиосигнал, а ако не – чрез информационни табели, които могат да ви показват от бокса. Дори с една обиколка да изпуснете прозореца за смяна, това ще ви коства наказание. Когато получите сигнал, се погрижете отборът ви да разбере, че сте го приели – чрез жест с ръката например.

8 Внимавайте за флаговете

Флаговете, обозначаващи наличието на опасност на пистата или навлизането на карт на сигурността са честа гледка по време на продължителни състезания. Винаги внимавайте да ги забелязвате и да разбирате значението им, за да не нарушите правилата и да не ви накажат. Едно 30-секундно наказание може да провали и най-перфектната тактика на света.

9 Избягвайте трафика

Средно ще сте на пистата едновременно с около 20 други карта, така че трафикът е почти постоянен. Не се отдавайте на желанието да се „сборите“ с 4-те карта, които карат един до друг, избягвайте да се въвличате в поредица от изпреварвания „аз-теб, ти-мен“ и абсолчтно забравете употребата на „креативни“ траектории. Опасно е и е безполезно. Не забравяйте, че тези пред и зад вас може всъщност да са далече от вас в класирането.

10 Забавлявайте се

В края на краищата основната цел на всяко състезание трябва да е да се сдобиете със сериозна порция забавление. Ако не забравяте това, ще си прекарате чудесно и ще си тръгнете с невероятни спомени, независимо от резултата на отбора. Състезанията по издръжливост не са за каране като в квалификация, но емоциите пак са доста интензивни. Разбира се, колкото по-сплотен е отборът ви, толкова по-добре ще прекарате!

 

Search this website