Борис Барболов стана шампион за 4-и път в Auto-Kart Championship

Последният 8-и кръг от националния любителски шампионат по картинг Lotus Sofia Auto-Kart Championship видя развръзката в спора за титлата за сезон 2020. Състезанието се проведе на картинг писта Лаута в Пловдив миналата събота, 24 октомври. Борис Барболов от отбора на Lotus SF се окичи с 4-та титла в шампионата след тежка битка, в която дори не успя да достигне до подиума в състезанието, но спечелените точки от надпреварата му бяха достатъчни, за да се поздрави като шампион. Основният му конкурент, съотборникът му Данаил Варсано, финишира трети, на позиция пред Барболов, но това не му беше достатъчно, за да се пребори за титлата. Победата в състезанието грабна пловдивчанинът Виктор Николов от Iceman Racing, а втори завърши съотборникът му Максимилиян Колев.

Борис Барболов (Lotus SF), снимка: Каролина Шулейевска

Отново три манша от по 15 състезателни обиколки по схемата „всеки срещу всеки“ определиха класирането. За участие се записаха 11 състезатели, които бяха разделени в 3 групи – A, B и C, респ. маншовете също бяха три, като битките бяха между пилотите от групи A-B, B-C и A-C в отделните маншове.

Б. Барболов (1), Т. Маринов (11), Кр. Цолов (6) и М. Великов (8) в първи манш, снимка: Каролина Шулейевска

В първи манш, пряката битка между Борис Барболов и Данаил Варсано завърши с успех и лек превес за Варсано, който се бори през почти всички обиколки с Виктор Николов за първото място, но в крайна сметка отстъпи пред най-малкия участник в състезанието и респективно шампионата за тази година. Барболов се пребори за третото място след много здрава битка с миналогодишния шампион Тома Маринов (Pro Racing Team), отпаднал от борбата за титлата по-рано този сезон, след пропуснати 2 състезания заради контузен глезен, който все още го измъчваше в известна степен и не му позволяваше да стъпва напълно спокойно. В края на манша, Барболов успя да настигне Николов и Варсано и дори направи опит да се пребори за още една позиция напред. Заради тази си неуспешна атака той пое риска да завърши зад Тома Маринов, но бързо се върна на третата позиция и дори отново настигна лидерите, но тогава дойде карираният флаг. Редът на финиширане бе Николов, Варсано, Барболов, Маринов. Класирането допълниха новакът Михаил Великов, Красимир Цолов (Lotus SF), Павел Петков и Стоян Момчилов от Benkovski Team.

Н. Димитров (2), Кр. Цолов (8) и П. Петков (5) във втори манш, снимка: Каролина Шулейевска

Във втори манш Максимилиян Колев не допусна изненада и спечели манша, след като поведе още след старта, а Данаил Варсано отново завърши втори, след като още в първите обиколки беше пропуснат от Тома Маринов, останал плътно зад него на третата позиция до края на манша. По-назад, самотен на 4-тата позиция остана Калоян Костадинов, а зад него Красимир Цолов, завърналия се след дълги години пауза от картинг пистите 3-кратен шампион Николай Димитров и Павел Петков водеха най-интересната борба в този манш и завършиха в този ред.

В. Николов (6) и М. Колев (3) начело в трети манш, снимка: Каролина Шулейевска

В третия манш, Виктор Николов и Максимилиян Колев се бориха за първото място още от старта на манша, като Николов надделя и това му донесе победата в състезанието. Сериозно предимство за него бе и факта, че въпреки добавените максимални 20 кг баласт, той бе далеч под минималните 79 кг, което дава сериозно предимство при картове като 270-кубиковите Sodi GT5, разполагащи с 9 к.с. мощност. По-назад в колоната, Барболов проведе титанична битка да остане на третото място, тъй като неговия карт далеч не бе от най-конкурентните, а Михаил Великов беше много бърз и напорист и притискаше бъдещия шампион до последния метър. Барболов не се огъна и блокираше всички атаки успешно и удържа третото място, което се оказа решаващо за класирането в състезанието и битката за титлата. Николай Димитров, който в ранния етап от манша се намеси в борбата на Барболов и Великов, в крайна сметка остана дори зад Калоян Костадинов, а Стоян Момчилов завърши последен в манша.

Б. Барболов (5), М. Великов (11), Н. Димитров (7) и К. Костадинов (1) в трети манш, снимка: Каролина Шулейевска

Преди началото на този последен 8-и кръг, Борис Барболов имаше преднина от 2 точки в класирането пред Данаил Варсано. Резултатите от трите манша оформиха подреждането в състезанието по начин, по който Барболов и Варсано се оказаха с напълно равни точки на финала на шампионата, но по следващия показател – броя победи – Барболов с неговите 2 през този сезон надделя над Варсано, който е само с една. Това донесе шампионската титла на Борис Барболов за 4-и път (след като той спечели предишните три през 2011, 2017 и 2018 г.), а Варсано се задоволи с второто място. Калоян Костадинов завърши шампионата на третата позиция и така оформи топ 3 в генералното класиране за сезон 2020 при пилотите.

При отборите, Калоян Костадинов, който в тази подредба се явява „човекът-отбор“, успя да класира тима, в който само той е представител, на трето място. Lotus SF и Pro Racing Team бяха бетонирани на първите две места преди този последен кръг.

Радостта на финала на трети манш за Борис Барболов, снимка: Каролина Шулейевска

След като през 2016 година Борис Барболов изгуби титлата с равни точки с шампиона, тази година той се оказа в същата ситуация, но този път от печелившата страна!

Индивидуално класиране от 8-и кръг:

  1. Виктор Николов, Iceman Racing – 30
  2. Максимилиян Колев, Iceman Racing – 27
  3. Данаил Варсано, Lotus SF – 25
  4. Борис Барболов, Lotus SF – 23
  5. Тома Маринов, Pro Racing Team, 22
  6. Михаил Великов, Velikov Team, 21
  7. Калоян Костадинов, Kostadinov Team, 20
  8. Красимир Цолов, Lotus SF – 19
  9. Николай Димитров, Ferrari – 18
  10. Павел Петков, Benkovski Team – 17
  11. Стоян Момчилов, Benkovski Team – 16

-> Крайно индивидуално и отборно класиране за сезон 2020

Search this website