Какво е Lotus Sofia AUTO-KART Championship

Lotus Sofia AUTO-KART Championship е национален любителски шампионат по картинг. Шампионатът вече се е доказал като една от най-големите „люпилни“ за таланти в България. От този шампионат са излезли голям брой пилоти, преминали и спечелили доста успехи както в професионалния шампионат по картинг към Българската федерация по картинг спорт, така и в множество автомобилни дисциплини.

Шампионатът се провежда от 2005 г. насам и е първият национален любителски шампионат в България. Фактът, че продължава да се провежда след вече 14 проведени сезона, говори сам по себе си!

Къде се провеждат състезанията

Календарът за шампионата се прави всяка година и в него участват различни картинг писти. Организаторите на шампионата избират само писти, на които в съответния сезон има подходящ брой добре поддържани картове и подходящи условия за изравнени възможности на картовете.

Тук можете да видите календара за сезон 2023

Защо да участвам в този шампионат

Шампионатът е на практика учебен – докато участвате в него, ще научите всичко, което ви е необходимо за това, как да сте бързи на пистата, как да изпреварвате, да се защитавате и как да печелите! Ще имате възможност в безопасна среда да научите и упражните всички умения, които са ви необходими за преминаване към по-горен клас картинг или автомобили.

Шампионатът се организира от хората, които също така организират Bulgarian Endurance Championship – Националния шампионат по издръжливост с автомобили на писта и които провеждат обученията в AUTO-KART Racing School и също така в Lotus Driving School. Те имат дългогодишен опит в организирането и провеждането на състезания, както и в обучението.

Този шампионат по картинг е единственият с изключително подробен и стриктен правилник, който можете да разчитате да се спазва безпрекословно и без никакви „подпирания“ или „преференции“ за някой пилот. Това е правилният начин да се научите от една страна да придобиете правилните навици, които ще са ви полезни в последващата ви кариера в по-горен клас, а също така и да се научите да „четете правилниците между редовете“ и да можете да се възползвате по най-добрия начин от правилата във всички шампионати, в които ще участвате по-нататък.

Повечето състезания от шампионата ще важат и за Sodi World Series!

Какво е уникалното на състезанията в АУТО-КАРТ

Състезанията в нашия шампионат са уникални по няколко причини:

1. Те са ДЪЛГИ! Да, не са това, което правят другите любителски шампионати – 10-на обиколки на пистата, в които дори не можеш да загрееш… Състезанията включват 2-часови свободни тренировки, през което време имате възможност да изпробвате картовете, с които ще участвате в маншовете на самото състезание. Така можете да разберете техните предимства и недостатъци и да се адаптирате към тях, за да се представите на ниво в състезанието. Самото състезание е разделено на 2, 3 или повече манша според броя на участниците и е с обща състезателна дистанция МИНИМУМ 24 километра! Километрите се преобразуват в различен брой обиколки на различните писти заради тяхната различна дължина.

2. Те са РАЗНООБРАЗНИ! Състезанията се провеждат на възможно най-голям брой писти, които отговарят на стриктните условия за лицензиране. Когато на някоя писта се наложи да се провеждат повече от едно състезание, те се провеждат на различни конфигурации и обърната посока на пистата! На практика всички състезания са на различна комбинация от писта/конфугурация/посока! Това ви дава много повече възможности да се научите в сравнение с участието цяла година само на една писта.

3. Те дават РАВЕН ШАНС НА ВСИЧКИ. Състезанията са разделени на маншове, а пилотите се разпределят по маншовете по специална, разработена от нас схема, която осигурява равен шанс на всички! Забравете за варианта да „изтеглите слабия карт“ на квалификацията и да останете в най-задната група, която се бори от 31-во до 40-то място. Забравете за варианта на полуфинала/четвъртфинала да ви си падне незавиващ карт и това да ви отнеме възможността да се борите за победата. В разработената от нас схема, всеки пилот още преди тренировките изтегля на жребий картовете, с които ще се състезава. Той ги изпробва на тренировките и има време да се реагира, ако има някакъв проблем с даден карт. Също така стартовата ви позиция във всички маншове е постоянна и НЕ зависи от позицията ви в предишните маншове!

4. НЯМА КВАЛИФИКАЦИЯ! Да, точно това прочетохте – в състезанията ни няма квалификация. Квалификацията с ренталски картове е проблемна поради няколко причини. Първо, картовете винаги имат някакви разлики, дори и да са минимални. Когато нивото на пилотите е изравнено, на практика жребият за картовете на квалификацията може да реши кой да бъде първи и кой последен, независимо от неговите/нейните умения. В шампионата на АУТО-КАРТ сме елиминирали квалификацията по елементарен начин – стартовата решетка във всички маншове е според генералното класиране В ОБРАТЕН РЕД! Точно така – най-бързите стартират ОТЗАД! Това от една страна дава възможност на по-начинаещите да се борят за победа, а от друга – на по-напредналите им се налага да правят изпреварвания на пистата и да се борят за колкото се може по-предна позиция. Забравете за варианта някой пилот да „хване бързия карт“ на квалификацията (такава няма тук) и с него да обезмисли борбата за победа в първия манш… Най-бързият ще стартира последен и ще трябва да докаже с изпреварвания уменията си!

5. ЦЯЛ СЪСТЕЗАТЕЛЕН ДЕН! Масовото в другите шампионати е да отидете на пистата, да направите 3 обиколки квалификация, после 1 или 2 манша по 5-10 обиколки и състезанието свършва преди да е почнало да ви се услажда. Тук няма такова нещо! Състезанието започва със записване на място, изтегляне на жребий за картовете. След това следват 2 часа свободни тренировки. След това започват самите маншове. Това означава, че в повечето случаи състезанието се провежда от 10:00 до 16:00 ч! Нека не се лъжем, във всички по-горни класове имаме СЪСТЕЗАТЕЛЕН ДЕН, а не състезателен час… Напрежението и физическото натоварване след един цял състезателен ден ще ви покажат, че „въртенето в кръгче“ всъщност е доста натоварващо „упражнение“ и не е толкова лесно, колкото изглежда отстрани!

Как да се запиша за участие

Предварителното записване за участие не е задължително условие! Можете просто да следите календара ни и да дойдете на място за записване на пистата. Все пак ще ни улесните, ако ни дадете информация за участието си.

Колко струва

Участието в състезанията от шампионата на АУТО-КАРТ се заплаща според пистата, на която се провежда съответното състезание. Тъй като цените на пистите са различни, съответно и цените за участие в различните състезания са различни. Като организатори на състезанията, ние ползваме преференциални цени от картинг пистите. Допълнително събираме малка сума под формата на такса за участие за осигуряването на купи, награди и други разходи по състезанията. Като „теглите чертата“, за участието в едно от нашите състезания ще платите ПО-МАЛКО, отколкото ако отидете на същата писта и карате същия брой обиколки самостоятелно! А да карате сами, е скучно!

Какво ще спечеля

Ако искате да спечелите пари, не е това правилното място. Ние НЕ раздаваме парични награди. Те биха нажежили обстановката на пистата и биха развалили състезателната атмосфера в състезателния ден, както и отношенията между пилотите. При нас ще спечелите:

1. Купи за победителите на стълбичката. Във всяко състезание сме осигурили купи за първите трима. Купи получават в края на годината както тримата победители в индивидуалното класиране, така и всички състезатели в първите три отбора в отборното класиране.

2. Предметна награда за победителя във всяко състезание.

3. Предметни награди за първите трима в индивидуалното класиране в края на годината на стойност 500, 350 и 150 лв. под формата на ваучери за покупки в магазина на АУТО-КАРТ

4. Шампионът в края на годината печели едно безплатно обучение в Lotus Driving School на стойност 1150 лв! Усещането да карате Lotus Elise на пистата не може да се сравни с нищо!

Къде е правилникът

Ето тук можете да свалите и прочетете 2 важни документа – правилникът за провеждане на състезанията и спортния кодекс:

-> Правилник за провеждане на състезанията

-> Спортен кодекс

Search this website