Шампионатът по Ендуранс 2017 – какво е новото?

Българският шампионат по издръжливост – Bulgarian Endurance Championship – започва своя редовен четвърти сезон. Както и всяка от предишните години, организаторите са подготвили редица промени, които ще направят състезанията по-интересни и запомнящи се и, да се надяваме, ще доведат повече състезатели на пистата!

Какво е новото за сезон 2017?

1. Наблегнато е на мерките за сигурност. Определени са нови длъжности – главен лекар и отговорник пожарна и аварийна безопасност. Досега пожарни проблеми не е имало в състезанията, но както се казва „better be ready than sorry“…

2. Отпада дисциплината Endurance Pole. Тя се ползваше като квалификация за определяне на стартовия ред на състезанията Endurance и Endurance Sprint. Тази година тя е премахната като отделна дисциплина и е заменена с квалификационна сесия. Интересът към тази дисциплина беше по-нисък от очакваното и това доведе до нейното отпадане.

3. Дългата дисциплина Ендуранс се намалява от 3 на 2 часа. Както видяхме вече 3 години, няма достатъчно желаещи с достатъчно добре подготвени коли, които могат да издържат три часа на пистата. Имаше куриозни моменти, когато в даден момент на пистата са само 3 коли. При новата продължителност от 2 часа този проблем би трябвало да е решен и броят на участващите отбори да е по-голям. Разбира се, нищо не пречи в бъдеще, когато достатъчно отбори придобият опит и възможности за участие в по-дълги състезнаия, продължителността отново да бъде увеличена на 3, а защо не и на повече часа!

„Страничен ефект“ от тази промяна е фактът, че вече сам пилот може да кара и в дългата дисциплина, което досега не беше възможно поради ограничението един пилот да кара повече от 2 часа без прекъсване.

3. В дисциплината Спринт вече ще има по 2 състезания на уикенд! Едното ще е в събота, а другото в неделя. Това на практика увеличава двойно кръговете в тази дисциплина. И донякъде компенсира намаляването на състезателната дистанция в голямата дисциплина Ендуранс.

4. Поради възникналите спорове през миналата година и едно непопулярно решение, е специфициран правилникът по отношение на резервоарите за туристическите автомобили. Вече не се разрешава подмяна на резервоара с обем по-голям от този, вграждан фабрично.

5. Въпреки че досега не беше забранено по правилник, сега изрично е указано, че е разрешено монтиране на обезопасителна клетка (ролбар) в туристическите автомобили, като на точките за монтаж може да бъде премахната съответната част от интериора.

6. Отворен е нов клас – до 1600 куб. см. Това би трябвало да даде възможност и мотивация на повече пилоти да вземат участие, които досега са се притеснявали от директен сблъсък с „батковците“ до 2000 куб. см.

7. За състезателните автомобили вече е задължително автомобилите да имат монтирана обезопасителна клетка (ролбар)! Това отново е повишаване на мерките за безопасност, които организаторите искат постепанно с годините да повишат до световно ниво. В правилника подробно е указано как, къде, колко и т.н. трябва да бъде ролбарът, за да бъде одобрен от техническата комисия преди състезанията.

8. Въведена е възможност за инспектиране на теглото на туристическите автомобили, ако има съмнение, че са оелкотени.

9. При заплащане на таксата за участие в указания срок е предвидена отстъпка от 20%, докато ако платите след този срок, няма да ползвате тази отстъпка.

10. Въведена е изрична строга забрана за изпреварване при наличие на кола за сигурността на пистата с наказание дисквалификация за нарушителите!

11. Последно, но не по значимост, предвиден е един кръг в Румъния! С което състезателните уикенди през годината се увеличават от 3 на 4.

 

Но най-важният въпрос е:

Как ще се казва шампионатът през сезон 2017???

 

Search this website