Сезонът в Auto-Kart Championship беше открит тази събота в Пловдив

Любителският шампионат Lotus Sofia Auto-Kart Championship стартира своя 16-и сезон с провеждането на 1-ия кръг на писта Лаута в Пловдив в събота, 7 март. Най-старият картинг шампионат на не-професионално ниво в България, който се провежда без прекъсване от 2005 г. насам, събра 16 участници в града под тепетата. Състезанието бе спечелено от 14-годишния Делян Мишинков, който реално е роден няколко месеца след старта на първия пълен сезон през м. март 2005 г. Тогава шампионата стартира с наименованието Club F1 Kart Championship, като сп. Club F1 по онова време, прекръстено по-късно на Club S1, дълги години бе партньор на надпреварите до началото на миналото десетилетие. След края на сезона шампионът на Auto-Kart получава спонсорирано безплатно участие в Lotus Sofia Driving School – обучение на писта Дракон с истински състезателен автомобил Lotus Elise.

Общо 16 участници се включиха в 1-ия кръг от шампионата за 2020 г. снимка: Каролина Шулейевска

Слънчево и топло за сезона време посрещна участниците в 1-ия кръг за 2020 г. Състезанието се провежда по схема „всеки срещу всеки“, като за целта участниците биват разделени на равни групи според техния брой и наличните картове на пистата. При наличните 11 карта в съботния ден и записалите се 16 участника, групите бяха общо 3 – A, B и C, респ. маншовете също бяха три, като битките бяха между пилотите от групи A-B, B-C и A-C в отделните маншове. Групите стартират по две в манш, на принципа „всеки срещу всеки“, като по този начин не остават участници, които да не са премерили сили с всички останали в пряка битка на пистата помежду си. На база класиранията на всеки състезател в отделните маншове се формира и официалното класиране от надпреварата. Състезателната дистанция, която всеки състезател трябва да измине, е минимум 24 км общо. Предвид факта, че всеки участник се състезаваше в два от трите манша, това означаваше по 15 състезателни обиколки (12 км) на манш. На писта Лаута, състезанията от Lotus Sofia Auto-Kart Championship се провеждат с картовете Sodi GT5, с които разполага трасето. След теглене на жребий и определяне на това кой състезател с кой карт ще участва, всички имаха право на 2 часа свободни тренировки, в които да опознаят изтеглените от тях картове в жребия.

При тази схема на провеждане на състезанията няма квалификация, а стартовия ред се определя от генералното класиране в обратен ред, като намиращия се на първо място стартира последен, втория – предпоследен и т.н. За 1-ия кръг от сезона, стартовия ред се определя на база финалното генерално класиране от предходния сезон 2019. В челото стартираха новозаписалите се участници, като сред тях имаше и такива, участвали в предишни години, но преустановили временно състезателна дейност поради предимно лични причини.

Стартът на първи манш / снимка: Каролина Шулейевска

Първи манш бе спечелен от Максимилиян Колев, който стартира трети и доста бързо след старта се ориентира най-добре и излезе начело. След него финишира потеглилия от втора позиция, най-малък участник в надпреварата – неговия съотборник в Iceman Racing Виктор Николов. Силно каране показа трикратния шампион – 37-годишния Борис Барболов от Lotus SF, който стартира 10-и, но с опита си и добре балансирания карт, който бе изтеглил на жребия, си проправи път напред и завърши трети. Друг новак – Мариян Харизанов от отбора на Rubber Duck Racing, остана 4-и, съотборника му Рангел Рангелов – 5-и, а стартиралия начело дългогодишен участник Виктор Димитров (Schumacher Sport) се класира едва 7-и. Миналогодишният шампион Тома Маринов (Pro Racing Team) остана 6-и, а от 8-а позиция нататък се подредиха Калоян Костадинов, Юлиян Гошев (Pro Racing Team), Красимир Цолов (Lotus SF) и Цветелин Цонев (Young & Furious). Красимир Цолов доста нелепо завъртя Юлиян Гошев на старт-финалната права по средата на манша, след като Гошев затвори Цолов, без да предполага че последния вече е намерил път за атака и се изравнява с него. „Той смени посоката и явно изобщо не предполагаше, че съм там, а аз нямаше къде да отида и как да реагирам“ – бе лаконичния коментар на Краси Цолов след финала.

Делян Мишинков / Iceman Racing / снимка: Каролина Шулейевска

Втори и трети манш бяха спечелени безапелационно от стартиралия на втора позиция Делян Мишинков от Iceman Racing, като този пълен актив му донесе и победата в състезанието. Във втория манш, след Мишинков се наредиха Мариян Харизанов (Rubber Duck Racing), Максимилиян Колев (Iceman Racing), Тома Маринов и Юлиян Гошев (Pro Racing Team), Йордан Пенчев (Shadow Kart Team), стартиралия начело Виктор Димитров (Schumacher Sport) и Калоян Костадинов. Потеглилият от 4-а позиция Ростислав Халачев (Schumacher Sport), също опитен и дългогодишен участник, бе изтеглил „къса клечка“ на жребия и със своя доста неконкурентен карт потъна в дъното на колоната само за няколко обиколки и завърши 9-и.

Мариян Харизанов / Rubber Duck Racing / снимка: Каролина Шулейевска

Още по-къса бе „клечката“ за единствената дама в състезанието – Руми Петрова, чийто двигател гръмна още в първите обиколки и се наложи тя да отпадне, т.к. налични резервни картове нямаше на пистата. Това бе и причината тя да се откаже да стартира в следващия манш. По време на сериозна тройна битка между Тома Маринов (Pro Racing Team), Данаил Варсано (Lotus SF) и Йордан Пенчев (Shadow Kart Team) – последните двама се закачиха на правата преди 2-и завой и предизвикаха най-зрелищния инцидент за деня. Шампионът за 2016 г. Пенчев се завъртя, а Варсано се заби в предпазните гуми, като неговия карт изгасна, в следствие на което той изостана с повече от обиколка, като това го класира едва на 10-та позиция.

Инцидентът между Йордан Пенчев и Данаил Варсано / снимка: Каролина Шулейевска

В третият манш, отново всичко премина гладко за Делян Мишинков, както и за финиширалия на втора позиция негов съотборник Виктор Николов. Данаил Варсано от Lotus SF този път нямаше проблеми и видя карирания флаг трети, пред Рангел Рангелов (Rubber Duck Racing), Йордан Пенчев (Shadow Kart Team) и Цветелин Цонев (Young & Furious).

Виктор Николов (4) и Ростислав Халачев (3), след старта на 3-ия манш / снимка: Каролина Шулейевска

Ростислав Халачев беше с карта, управляван от Делян Мишинков предишния манш и стартира начело, но необяснимо потъна в класирането, където го очакваха Борис Барболов и Красимир Цолов от Lotus SF, които нямаха късмет и се движеха с бавни и трудни за каране картове. Въпреки проблемите обаче, Барболов и Халачев си спретнаха прекрасна битка между „стари кучета“, използвайки всички възможни начини за атака и защита, които знаят.

Битката между Борис Барболов (8) и Ростислав Халачев (3), проследена от съвсем близо от Красимир Цолов (9) / снимка: Каролина Шулейевска

Никой не ме е пазил толкова в битка на пистата, уникална борба“ – сподели изключително щастлив след финала Халачев, който удържа по-бързия Барболов зад себе си за близо половин дузина обиколки. „Да пазех го и избягвах агресивните маневри и атаки, защото бях убеден, че мога да го изпреваря чисто, въпреки че на карта ми не му достигаше съвсем малко срещу Рости в тази „титанична битка“ на опашката.“ – каза Барболов. „Той усети това по най-бързия начин, в следствие на което започна да блокира всички възможни начини за успешна атака на тази писта. Бях упорит обаче и накрая успях, въпреки че карта ме измъчи. За първи път ми се случва да карам картинг, който сякаш има монтиран неадекватен нискобюджетен тракшън контрол – спираше да ускорява на най-възловите места, прекъсваше на правите безпричинно… кошмарна машина за каране, която има проблем в защитната електроника за клиенти или в карбуратора… а може би и двете – механиците на пистата ще го прегледат и ще кажат. Но в случая, за мен вече е все тая. Поне се забавлявахме много с Рости и това е най-голямата наслада от тези състезания, заради която продължаваме да сме по пистите. За толкова години, като организатори и състезатели сме видяли на практика всичко в тази дисциплина в този спорт. Тук е така – каквото отреди жребия. Не можеш да надскочиш текущото състояние на машината. Това са картове, които се отдават за каране на множество клиенти и винаги може да имат някакъв проблем точно по време на състезание. Това, което се случи и с Руми, е потвърждение на този факт. Аз обаче съм доволен от състезанието, защото в класирането пред мен са само момчетата, стартирали от челото и изтеглили от приличните до отличните картове на жребия. С оглед на ситуацията, за мен това си е направо победа.“ – коментира Барболов, който финишира 7-и в третия манш, пред Халачев и съотборника си Красимир Цолов.

Индивидуално класиране от 1-ия кръг:

Име Отбор Точки
1 Делян Мишинков Iceman Racing 30
2 Максимилиян Колев Iceman Racing 27
3 Виктор Николов Iceman Racing 25
4 Мариян Харизанов Rubber Duck Racing 23
5 Рангел Рангелов Rubber Duck Racing 22
6 Борис Барболов Lotus SF 21
7 Тома Маринов Pro Racing Team 20
8 Йордан Пенчев Shadow Kart Team 19
9 Данаил Варсано Lotus SF 18
10 Юлиян Гошев Pro Racing Team 17
11 Виктор Димитров Schumacher Sport 16
12 Калоян Костадинов Kostadinov Team 15
13 Цветелин Цонев Young & Furious 14
14 Ростислав Халачев Schumacher Sport 13
15 Красимир Цолов Lotus SF 12
16 Руми Петрова Rumi Team 11

Отборно класиране

Отбор Точки
1 Iceman Racing 57
2 Rubber Duck Racing 45
3 Lotus SF 39
4 Pro Racing Team 37
5 Schumacher Sport 29
6 Shadow Kart Team 19
7 Kostadinov Team 15
8 Young & Furious 14
9 Rumi Team 11
Search this website