Ами ако: ви блокират на пистата?

Започваме нова интересна поредица от статии, озаглавена „Ами ако…“. Тук ще ви представяме решение на различни ситуации, в които може да се окажете на пистата, а и извън нея.

Днес поставяме въпроса – Ами ако ви блокират на пистата? Какво да правите?

Първо, нека дефинираме какво значи „блокиране“. Еднократната промяна на състезателната траектория е просто защитаване на позицията. Но повторната смяна се счита за блокиране. Обикновено това е работа на главния маршал на състезанието, но обикновено няма блокиране, докато водещият състезател направи 2 смени на траекторията си. Например, отива към вътрешната част, а след това към външната.

Най-добрият начин да се справите с блокирането е да сте по-бързи! Ако сте по-бързи, опитите за блокиране няма да ви попречат. Практикувайте и карайте повече. Винаги има още малко скорост, която да измъкнете от карта. Идете на пистата и я намерете – така ще правите и по-добри квалификации. Както и да е, това е краткосрочно решение на проблема. В даден момент задължително ще се окажете в състезание, където всички са бързи. Тогава ще ви трябват и състезателни умения, или ще ви блъскат, сякаш играете на виртуален картинг на компютъра, само че ви боли и вас, ще го боли и джоба ви!

Ако целта ви е да печелите при състезание с приятели, просто се съсредоточете върху това, да станете по-бързи. Ако обаче участвате в организирани любителски, професионални национални или дори международни състезания, тогава продължавайте да четете…

Ако се окажете зад някого, който просто не ви пуска да го изпреварите (кара все едно е китайската стена), използвайте неговите слабости като ваши предимства. Той определено не мисли, че може да ви победи честно със скорост, така че го оставете да блокира. Използвайте това като възможност и бъдете там, където той не очаква. Ако той ви блокира от вътрешната част на пистата, намерете начин с „фалшива“ маневра навътре да го принудите да направи блокирането, след което минете до него от външната страна! Ако направите това и заемете идеалната траектория, значи той няма да е върху нея, а примерно ще е от вътрешната страна на пистата. Оставете го да си играе неговата игра. Трябва да използвате неговото блокиране за ВАШЕ предимство.

Може да отнеме известно време, но ще развиете по-добро усещане за позицията на пистата и за това, къде да позиционирате карта си. Понякога е изгодно да сте залепени за задния бъмпер, за да можете да се възползвате, ако той допусне грешка. Понякога е по-добре да изостанете малко и да оставите известно разстояние между вас, за да имате пространство да предприемете изпреварване, когато той е бавен в някой завой. Ако някой ви блокира, той определено не е бърз колкото вас. Намерете слабите му места на пистата и си оставете достатъчно пространство да го изпреварите в подходящия момент. Ако карате няколко обиколки зад него и вече можете да предвидите кога и къде блокира той, ще можете да го заобиколите, точно когато не го очаква.

Не съществува универсален метод за справяне с някой, който ви блокира. Ако главният маршал и другите маршали са добри, блокиращият състезател ще получи предупредителен флаг, а след това и дисквалификация, ако продължава с блокирането. Ако главният маршал не си върши работата, може да си изпатите и да ви дисквалифицират, ако се опитате да „отместите“ блокиращия карт от пътя си. Тук може да ви помогне някой от вашия отбор в питстопа. Да намери подходящо официално лице и да го осведоми за нарушителя (ако състезанието е достатъчно дълго). Има и един друг, малко по-странен начин. размахвайте една ръка фанатично и сочете пилота пред вас, докато минавате покрай позицията на главния маршал.

Все пак, по-добре е просто да намерите път около него. Той не е достатъчно умен, за да знае как да кара по-бързо, затова сигурно няма да е достатъчно умен и да ви надхитри. Няколко насоки:
– Намерете неговите слабости
– Оставете малко разстояние преди наближаване до точката на бликиране и го атакувайте с по-висока скорост
– Бъдете непредвидими и не се позиционирайте там, където той очаква
– Ако той иска да кара от вътрешната страна на пистата, за да защитава позицията си, трябва с много прецизен тайминг да се позиционирате от външната страна. Ако успеете да останете там през епекса и в изхода на завоя, силно ще намалите неговата скорост в завоя и при изхода от него. Имайте предвид, че може да ви се наложи да карате един до друг и повече време. Трябва да можете да взимате завоите не само по идеалната траектория. Ако успеете да се задържите до него при изхода на завоя и го принудите да кара по по-бавната траектория, която е избрал, ще имате предимство при подхода за следващия завой!

В заключение и накратко:
– Бъдете по-бързи
– Бъдете по-умни
– НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНО: Започвайте понякога състезание от последна позиция. Дори и да се класирате първи, започнете последни. Така ще подобрите уменията си

Search this website