Избор на картинг шаси втора употреба

1. Защо да изберете шаси втора употреба?

Не винаги има смисъл да купувате ново шаси, особено когато сте нови в света на картинга. Ако внимавате, ще намерите употребявани картове в отлично състояние, които ще са идеални за начало. Освен това ще спестите доста пари. По-късно, когато придобиете повече опит, несъмнено ще имате друга възможност да си купите нова рамка. Все пак, има неща, за които трябва да внимавате, когато търсите подходящото шаси втора употреба.

2. Шасито трябва да е право

Като оставим настрана всички лесно видими повреди, за да работи рамката на карта и да изпълнява правилно предназначението си, най-важното, което трябва да проверите, е дали тя е права. Очевидно е, че не е лесно за някой начинаещ да има (и да разнася) подходящите инструменти за това измерване.

Все пак има някои прости и практични, а и доста ефикасни, начини да разберете дали шасито е изкривено и ако да, до каква степен. Имайте предвид, че ако изкривяването не е прекалено голямо, то може да бъде изправено и да стане напълно използваемо.

Поставете четири вериги с еднаква дължина да висят непосредствено след четирите главини.

 

След това вмъкнете по една ос (или нещо друго достатъчно право и дълго) така, че да увиснат в долния край на веригите. После погледнете карта отзад и проверете дали двете висящи на веригите оси са в една линия – което би означавало, че шасито е право – или пък не са, което съответно значи, че то е изкривено.

 

3. Признаци за износване, за които да проверите

Всички рамки се износват от долната си страна, защото на завоите често докосват бордюрите, което ги надрасква. Най-засегнатите места на шасито обикновено – които обезателно трябва да проверите – са предната труба, на която се монтира предният спойлер и преди всичко, надлъжните тръби, които свързват предната със задната част на рамката. Ако драскотините от долната им страна са сравнително големи – широки примерно около сантиметър – това означава, че шасито е доста износено и трябва да вземете този факт предвид при избора си дали да го купите, или не.

 

4. Проверете за пукнатини

Като си говорим за изполавани рамки, е очевидно, че продължителната им употреба може да доведе до пукнатини. Ето защо много внимателно трябва да проверите за наличието на такива и за тяхното местоположение. Докато пукнатините на стойките на седалката могат да се поправят чрез заваряване, пукнатините при лагерите на задната ос са доста по-сериозен проблем. Дори и ако бъдат заварени качествено, често те се отварят отново между рамката и заварката.

Специално трябва да проверите тръбите, на които се монтира двигателят, които – поради вибрациите – са подложени на по-голям стрес.

5. Аксесоари

Друг ключов аспект е спирачната система, за да не се наложи незабавно да почнете допълнителни ремонти по карта и да изхарчите допълнително пари за части. Трябва да направите следната проверка – да натиснете спирачката силно и да усетите дали поддава – оттам, дали има въздух в системата. Проблемът мое да бъде решен чрез обезвъздушаване, но може и да е по-сериозен. Например ако от спирачната помпа тече масло или ако педалът поддава при продължителен натиск, това би наложило отваряне и ремонт на уплътненията на помпата. В най-лошия случай буталата на помпата може да се наложи да бъдат сменени.

Следващото, което трябва да проверите, са главините на задната ос, които винаги са подложени на напрежение – след като освободите оста, я завъртете – трябва да чувате постоянен еднакъв звук. Ако звукът е прекалено силен, лагерите може да са за смяна.

Кормилото трябва да се върти без усилие и трябва да проверите дали униболът не е износен.

Най-накрая направете същата проверка за предните главини – при завъртане, не трябва да има усилие и почти не трябва да се чува звук.

6. Хомологация

Годината, в която е произведено шасито е доста важна, въпреки че не е от критична значимост при определяне на състоянието. Все пак ако ще участвате в състезания, за които рамката трябва да отговаря на съответната хомологация, сертификатът трябва да е валиден. Ако сте в тази позиция, проверете табелката, заварена върху рамката – тя показва името на шасито и кода за одобрение.

Search this website