Поведение на пистата

Най-общо, инцидентите с умишлено мръсно каране са рядкост, но все пак понякога се случват и ще им се обръща специално внимание. Понякога може да бъдат пропуснати, затова трябва да сте готови да пуснете контестация, ако това се случи.

Най-големите проблеми за маршалите идват от оптимистични маневри, при които изпреварваният пилот се оказва на пътя на убийствена маневра за изпреварване, след което бива обвинен, че е „завил по-рано”. Най-често тази маневра изобщо не е достигнала необходимото разстояние за легално изпреварване и след известно количество слайд, пилотът поема дълбоко въздух и следва удар в задницата на изпреварвания. Това може да бъде определено като получаване на нечестно предимство (или като учудваща липса на способности) и може да бъде наказано с изваждане на точки, загуба на позиции в крайното класиране или дисквалификация. В един момент може да доведе до отнемане на лиценза. Подобни наказания могат да получат и пилотите, които са светкавично бързи на правата, но в завоите се оказва, че не им достига сцепление (или талант) и се блъскат с това или този, който се окаже пред тях.

А пък онези пилоти, които по собственото си виждане чрез „леко побутване” получават предимство, най-вероятно ще се окажат виновни за поведението си. Според силата на „лекото” побутване и на това, какви доказателства са събрани за поведението на виновния, могат да последват различни наказания. Освен това сигурно ще забележите, че колкото повече пъти „отхапете от тортата” по време на състезанието, толкова по-силно ще бъде наказанието ви. Ако се държите надуто и високомерно при разследване на инцидента може да разтопи шансовете ви за разминаване без наказание като сняг върху печка, така че стиснете зъби, придържайте се към фактите и не се поддавайте на изкушението да показвате сарказъм. Няма да се получи, а и ще установите, че маршалите имат много повече опит от вас по това отношение.

Изтърканото „Аз просто си защитавах позицията” се използва непрекъснато. Това добре, но защитаването на позицията не включва шаренето по цялата ширина на пистата, не позволявайки по този начин на пилота зад вас да предприеме изпреварване. Добрият пилот ще намери начин така да позиционира карта си, че изпреварването да е максимално затруднено, но без да си сменя траекторията повече от веднъж. Можете да проверите в правилника какво точно е позволено.

Състезателните инциденти водят до силно противоположни мнения според това дали сте жертва или сте обвинени. Едно общо правило е, че ако “отворите вратата”, задният пилот ще направи всичко възможно да влезе. Ако се получи страничен удар „гуми в гуми”, когато в крайна сметка се опитате да „ударите епекса”, няма за какво да се хванете, че са нарушени правилата, че другият е получил нечестно предимство, че е направил нелегална маневра и т.н. Вие сте оставили вратата отворена. Другият я е затворил. И точка.

А пък онези, които си мислят, че е напълно допустимо да завършат брилянтното си изпреварване с избутване на другия пилот извън пистата при изхода на завоя, отново може да се зачетат по-сериозно в правилника. Само защото сте гледали как Шумахер и Монтоя го правят, не означава, че и вие имате право.

Не си отмъщавайте! Има сериозен шанс инцидентът да е забелязан от маршалите и те да реагират. Ако не е, рискувате маршалите да видят само отмъщението, но не и причината за него. Отмъщението ще бъде наказвано още по-строго в сравнение с първоначалния инцидент. Може да се чувствате гадно, но първият инцидент може да е бил нещо глупаво, поради липса на опит или вследствие на елементарна грешка. Отмъщението е умишлен акт да си го върнете на другия пилот и, естествено, ще бъде наказвано по-тежко спрямо инцидент вследствие на грешка или неправилна преценка.

Тъжно е, но някои механици, родители и фенове си мислят, че е напълно допустимо да нападат вербално други пилоти след състезанието – понякога дори собствените пилоти. Не е допустимо нито едното от двете – нито в моторните спортове, нито в живота – просто не го правете. Съответната комисия ще разгледа доказателствата, ще прецени каква е сериозността на случая и ще се произнесе дали има наказание и какво е то. Понякога наказанието може да е моментално. Тук влизат обидите и недопустомото поведение, включително заплахите за физическа саморазправа. Това може да ви издейства временно или постоянно отнемане на лиценза. Това е доста сериозно, а се получава само след няколко момента, в които не сте мислили за последиците.

Има ли смисъл да споменавам, че не е най-добрата идея реално да ударите някого? Така и си мислех. Най-малкото не знаете дали той няма да се окаже специалист по бойни изкуства.

В допълнение, лекомислената заплаха да изведете някого навън и да се разберете „като мъже” е също толкова глупава, колкото и да го заплашите в рамките на пистата пред очите на маршалите, така че пак ще си имате проблеми. Често се вижда чупене на стойки и перчене между родителите, докато децата щастливо си играят футбол в бокса, така че въпросът в този случай е кои всъщност са децата.

Футболни залози от Efbet с много бонуси!

Като цяло, съветите са да карате чисто, да не се репчите на маршалите и на другите пилоти и да се опитате, ако изобщо е възможно, да не се блъскате с големи неодушевени предмети или с други пилоти. И нещата ще минат гладко.

Search this website