Данаил Варсано с втора поредна победа в AKC 2021

Данаил Варсано спечели втора поредна победа в третия кръг от любителския шампионат Lotus Sofia Auto-Kart Championship  за 2021 г. Той се проведе на картинг писта Враца в събота, 5 юни. Освен най-голямата купа, победителят получи и поощрителна награда от организаторите – картинг боне Sparco Basic. Това е втората победа на перспективния състезател, а до края на сезона има още доста кръгове, така че има вероятност Варсано да „обере“ голяма част от поощрителните награди през този сезон!

Данаил Варсано – снимка: Каролина Шулейевска

Врачанският балкан посрещна участниците със сухо и слънчево време, което предложи чудесни условия за провеждане на състезание, на фона на постоянното дъждовно време през последните седмици. Дванадесетте състезатели премериха сили по традиционната схема „всеки срещу всеки,разпределени в 3 групи – A, B и C, респ. в трите манша битките бяха между пилотите от групи A-B, B-C и A-C.

Павел Петков (5) пред Ю. Гошев (1), Б. Барболов (4) и Кр. Цолов (2) – снимка: Каролина Шулейевска

Първи манш бе спечелен от Борис Барболов (Lotus SF), който в последните обиколки успя да се пребори с намиращия се начело Павел Петков (Отборът на Народа). Стартирал последен, четирикратният шампион успя да се справи с доста от съперниците си още в първите обиколки, а в средата на манша достигна и до втората позиция, след като изпревари съотборника си Красимир Цолов и Юлиян Гошев. След няколко обиколки зад Павел Петков, който се бе откъснал начело, той успя да стопи преднината му, да се възползва от негова грешка и да го изпревари. Зад Петков, класирането в манша допълниха Красимир Цолов, Юлиян Гошев (Pro Racing Team), Мартин Любенов, Стоян Момчилов (Отборът на Народа) и дебютиралите в това състезание Борис Сапунджиев (BNB) и Василена Илиева.

Б. Барболов (4) начело пред П. Петков (5) в първи манш – снимка: Каролина Шулейевска

Във втори манш, Данаил Варсано доминира напълно, като още в самото начало излезе начело и се откъсна много напред. Двете различни предни гуми и изключително тежкия волан в неговия карт номер 3 не представляваха пречка за него, но от друга страна, важен момент беше факта, че врачанската писта все още не разполага със система за добавяне на тежести в картовете, а това дава голямо предимство на по-леките, сред които е и самия Варсано. Втори се класира Диян Димитров от Отбора на Народа, който успя да се пребори с Калоян Костадинов за втората позиция. Стоян Момчилов от своя страна, се пребори с Олег Дамянов за 4-тата позиция, а Мартин Любенов не допусна да бъде изпреварен от Борис Сапунджиев в битката за 6-тото място. Павел Петков получи повреда в своя карт още в първите обиколки и остана последен в манша – скъсан болт на шенкела не му позволи да се бори за по-добро класиране.

Д. Димитров (4) и К. Костадинов (5) във втори манш – снимка: Каролина Шулейевска

В трети манш, без особени трудности, победата отново бе за Данаил Варсано, с която той подпечата и победата си в състезанието. Неговият карт като цяло бе по-бавен, но той имаше възможност да се откъсне напред благодарение на неговия съотборник Юлиян Гошев, който се постара максимално дълго време да удържи всички останали зад себе си. Заформи се сериозна битка за местата от второ до шесто между Гошев, Борис Барболов, Олег Дамянов, Калоян Костадинов и Красимир Цолов. Стратегията се оказа успешна, защото Борис Барболов нямаше никакви шансове да настигне Варсано, след като излезе на втора позиция. От страхотната битка пък отпадна Красимир Цолов, т.к. волана на карт номер 3, който той управляваше, се затегна още повече и беше почти невъзможно да се завива надясно с него, въпреки че между втори и трети манш, ситуацията с двете различни предни гуми беше коригирана от домакините от врачанското трасе. До финала, Юлиян Гошев, Олег Дамянов и Калоян Костадинов продължиха битката за поциите от трета до пета и на финала завършиха в този ред. Лидерът в генералното класиране Диян Димитров остана едва шести, седма завърши Василена Илиева, а Красимир Цолов успя все пак да стигне до финала, макар и последен и с обиколка изоставане. Той се оплака и от схващане и сериозни болки в рамото заради проблемите с управлението на своя карт.

Битката за местата от второ до шесто в трети манш – снимка: Каролина Шулейевска

Индивидуалните класирания на състезателите в отделните маншове определиха класирането от 3-и кръг:

  1. Данаил Варсано Pro Racing Team                30
  2. Борис Барболов Lotus SF                               27
  3. Диян Димитров Отборът на Народа          25
  4. Калоян Костадинов Lotus SF                               23
  5. Олег Дамянов Montana Extreme                22
  6. Юлиян Гошев Pro Racing Team                21
  7. Павел Петков Отборът на Народа          20
  8. Стоян Момчилов Отборът на Народа          19
  9. Красимир Цолов Lotus SF                               18
  10. Мартин Любенов Lyubenov Team 17
  11. Борис Сапунджиев BNB                                     16
  12. Василена Илиева Ilieva Team                         15

Отборно класиране:

  1. Pro Racing Team             51
  2. Lotus SF 50
  3. Отборът на Народа 45
  4. Montana Extreme             22
  5. Lyubenov Team 17
  6. BNB                         16
  7. Ilieva Team                         15

Предстоящият 4-и кръг ще бъде на 19 юни, на картинг писта FDKart в Благоевград.

Search this website