Уолтър Масини – съотборник на Сена

В средата на 70-те години Уолтър Масини, който сега е историк и световно признат треньор, е един от пилотите „ветерани“, които са били свидетели на пристигането на напълно непознат млад съотборник бразилец – Айртон Сена. Масини е по-възрастен с повече от 10 години, но още от самото начало е знаел, че този младеж ще постигне много.

Спомням си когато Айртон се присъедини към нашия отбор и помня, че с него никога не е имало каквито и да било проблеми. Той беше изгряващ талант, посветил цялата си енергия на картинга. Между нас веднага се формира много добра връзка, без съперничество или завист.

Сена стана лиден на отбора – този, който получаваше ново шаси за всяко състезание. И който ползваше нови гуми. Всъщност аз взимах неговите гуми, когато той беше навъртял с тях 70-80 обиколки. Помня обаче, че на световния шампионат в Парма, мисля през 1977-ма, със старите гуми на Сена, завърших квалификацията само на 2 сантиметра от него. Усещането беше много приятно, въпреки че бях първият отпадащ.

От друга страна, той беше наистина невероятен. Никога не съм смятал, че е феномен, но съм го гледал в толкова много състезания… Дори съм му помагал като механик и мога да кажа с чиста съвест, че винаги, когато той се качеше на карта, беше невероятен. При всякакви условия – сухо, мокро, той винаги впечатляваше.

Разбира се, за да станеш шампион на ниво автомобилни състезания, трябва да вземеш правилните решения. Той направи правилното решение, когато се премести в Англия. Там се научи да кара кола и там можеше да се покаже пред отборите във Формула 1. В началото започна с Форд Формула, спечели шампионата и продължи, докато не стигна там, откъдето всички го познават.

Какво стана с мен? През 1985-86 опитах в Италианската Формула – две състезания в Мизано. Без никакъв опит завърших пети и шести. Но реално никога нямах шанс да постигна кариера в автомобилните шампионати. За там трябват много пари. а аз нямах никакви. Само като си помисля, че печелех по 135 лирети на час…

Search this website