Барселона, Ф1 тестове, ден 1

Днес започнаха тестовете за новия сезон на Формула 1 на пистата в Барселона.

Времената показват реално увеличение на скоростта спрямо предишната година, макар и не точно колкото очакваното. Най-добре изглеждаха колите на Мерцедес и Ферари. Люис Хамилтън направи най-бърза обиколка 01:21.765 с меките гуми. Но само на 1 десета зад него беше Фетел с новото Ферари.

По-горе можете да видите времената на всички пилоти, взели участие в първите тестове.

Опасенията, че аеродинамичният пакет за сезон 2017 ще направи изпреварването още по-трудно, се потвърждават от пилотите след първото си качване на новите коли.

Силните нива на притискане винаги са правели трудно близкото следване от друг болид в бързите завои, защото той губи сцепление.

Промените в правилника целят и постигат по-високи скорости и по-високо ниво на трудност за пилотите, но не и за повече изпреварвания.

И Люис Хамилтън, и Фелипе Маса смятат, че аеродинамиката за 2017 година ще влоши проблема.

– Карах зад две коли и беше много трудно да ги следвам, както и очаквахме – сподели Хамилтън. – Сега и гумите са толкова твърди, че просто не се износват, просто караш и караш, и караш… Така че най-вероятно тази година ще има много състезания с по едно спиране в бокса, тъй като деградацията на гумите липсва – следователно ще има по-малко грешки и по-малко изпреварвания. Това е моята прогноза. Може и да греша, ще видим.

Маса каза, че му е харесало да кара новия Williams FW40,но също беше предпазлив относно качеството на състезанията:

– Определено от гледна точка на пилота, карането е много по-приятно. Що се отнася до шоуто, не знам. Сигурен съм, че изпреварването ще е по-трудно. Днес при каране зад друг болид се губеше много повече сцепление. Колите също са много по-големи. Ще видим, но според мен изпреварването ще е по-трудно.

Кратко видео показва преминаващото Ферари и веднага след него Мерцедес:

А ето и какво се случваше в падока:

https://www.youtube.com/watch?v=lVnfOKgNJD8

https://www.youtube.com/watch?v=Rx6HDIYFp3k

Search this website