Фетел: Все още вярвам във Ферари

Себастиан Фетел все още вярва в мечтите си да стане световен шампион с Ферари.

След като прочутият тим отстъпи позиции през 2016 г., настоящият световен шампион Нико Росберг каза, че Фетел би трябвало да мисли за договор с Мерцедес от 2018 г.

Но Фетел засега мисли да остане във Ферари.

– Продължавам да следвам плана си да стана световен шампион с Ферари. Все още вярвам, че мога, и все още вярвам в отбора – каза 29-годишният немец.

Бащата на Фетел, Норберт, също смята, че планът Ферари все още е актуален:

– Когато Себ е убеден в нещо, се бори със зъби и нокти за него. И ако не сполучи, Себастиан започва да полага още повече усилия. Той не се отказва.

Други, обаче, губят вяра във Ферари, например Бърни Еклестън, според който тимът се е върнал към изцяло италианския стил на работа от миналото.

Но Фетел твърди, че Ферари отбелязват напредък към върха:

– Не преминах във Ферари с целта да стана веднага световен шампион. Беше ясно, че успехът няма да е моментален и че целта няма да е лесна. Ситуацията във Ферари не е изненада. Но когато погледна назад към 2016 г., съм сигурен, че аз и Ферари сме на правилния път. Отборът сега е много по-добър, отколкото смятат много хора. Ето защо съм убеден, че ще постигнем целите, които сме си поставили.

Относно това, дали тази цел е постижима през сезон 2017, Фетел отговори:

– Това винаги е въпросът, на който никой не може да отговори. Но ние научихме много уроци в миналото и те ще ни направят по-силни в бъдещето. Разликата до Мерцедес намаля през 2016 г., но все пак е истина, че сезонът не мина за нас по мед и масло. Това, което ме дразни, е, че резултатите се интерпретират погрешно. Критиката не е оправдана. Ферари направихме голям прогрес, като се има предвид че се борим с отбори, на които не се налагаше да правят толкова големи вътрешни промени.

Според Жак Вилньов, Себастиан Фетел ще се откроява с представянето си през 2017 г. Като цяло, се предполага, че Мерцедес и Ред Бул ще диктуват темпото тази година. Но световният шампион за 1997 г. Вилньов смята, че феновете трябва да наблюдават и червения болид:

– Стилът на пилотиране на Себастиан пасва перфектно на новите коли. Не само това, но също така той има най-много километри с новите гуми, засега. Това е явно предимство, особено в началото на сезона.

Вилньов, който сега е на 45 г., каза също, че с нетърпение очаква да види резултатите от новите технически регулации тази година, които ще дадат в резултат по-бързи коли и по-силно сцепление:

– Най-накрая свършиха дните, когато можеше да преминеш направо от тротинетка на болид от Ф1. Сега за тези коли трябват мъже, а не деца.

Search this website