Рено представиха новия болид RS17 за сезон 2017

Рено представиха Ф1 болида си за сеон 2017 – с кодовото име RS17 – непосредствено преди предсезонните тестове следващата седмица в Барселона.

Производителят, който завърши на разочароващата 9-та позиция в класирането на конструкторите за 2016 година, се надява новото им шаси да им донесе повече успехи.

Колата беше представена в 17:00 българско време, като самото събитие започна половин час по-рано.

Рено, които също така доставят двигатели на Ред Булл под марката Таг Хауер, бяха в неизгодна позиция заради по-слабия си двигател в началото на хибридната ера във Формула 1 от 2014 година.

Единственият видим елемент от предварително рекламни материали за дизайна на RS17 беше включването на конусовидната носова част в стил „палец“ – не особено популярна концепция през последните години.

Новият болид на Рено също се включва към очакваното възраждане на капаците на двигателя в стил „перка на акула“, виждани за последно през 2010 г.

Френският производител използва събитието, за да приветства бившияя пилот и четирикратен световен шампион Ален Прост в екипа си като специален съветник.

На сцвената, Прост каза:

– Много съм развълнуван. Видях колата, с големите гуми – точно като в доброто старо време. Интересно ми е да разбера какво мислят пилотите, тъй като ще е голямо физическо изпитание.

Пилотите Джолион Палмър и Нико Хулкенберг издърпаха покривалото, за да разкрият модела за 2017 година, който ще лети по пистите с по-светла жълта окраска и с подчертаване на черното в задната част на колата.

Сирил Абитебул, директор на Рено Ф1, каза, че отборът е бил много агресивен в края на миналата година с дизайна на новия двигател за 2017 година.

Завръщането на тима през 2016 година беше далеч от мечтаното след закупуването на отбора на Лотус, който те притежаваха и управляваха между 2002 и 2010 година.

Завършвайки на трето място отзад напред в класирането на конструкторите беше повлияно преди всичко от липса на скорост от колата, докато британският пилот Палмър – който подписа договор и за 2017 година – се оплакваше, че отборът не му гласува достатъчно доверие по време на новобранския му сезон.

Отборът замени Кевин Магнусен с Хулкенберг за второто място в отбора и се надява да помогне на германеца най-накрая да постигне по-високи резултати.

Search this website