Бягане

Предимства

Предимствата на бягането са многостранни, а и това е най-евтината и най-практична кардио тренировка, която можете да правите. Имате нужда само от себе си и от отворено пространство.

 • Бягането е един от най-добрите начини за развиване на издръжливост, както и на бедрата и прасците.
 • Бягането е най-евтиният и най-лесен начин за кардио тренировка, а може да бъде и най-живописният.
 • Имате на разположение не само тротоари, но и множество пътеки и не сте ограничени като велосипедистите.
 • Бягането е един от най-безопасните начини за тренировка на сърдечносъдовата система и въпреки че можете да се контузиите, ако претренирате, това може да бъде предотвратено чрез подходящо направена програма.
 • Бягането е едно от най-здравословните от всички кардио упражнения по отношение на сърцето и дихателната система и помага за тренирането на множество вътрешни мускули и органи.

Недостатъци

Бягането може да стане досадно, ако го правите прекалено често, а и е най-трудното упражнение по отношение на налагане на самодисциплина. То носи и някакъв риск от контузии, ако прекалявате.

 • Бягането може да стане досадно и скучно, ако не го смесвате с други видове упражнения.
 • Ако сте начинаещи в кардио тренировките, особено в бягането, няма да ви е лесно да си наложите самодисциплина и да бъдете постоянни. Това е така, защото бягането вади на показ всяка слабост във вашата форма.
 • Има различни контузии, които се асоциират с бягането (поради високата интензивност). Такива са болки в коленете, болки в подбедриците, разтегнати мускули (особено прасците), раздразнени зърна (поради триене в облеклото), изкълчени глезени, парещи болки над коленете, болки в петите и възпаления на ахилесовото сухожилие.
 • Миниатюрните фрактури също се получават при бегачи, които тренират с висока интензивност. Най-честите контузии се получават от претрениране или от слаба форма. Повтарящото се натоварване без достатъчно време за възстановяване или поради недостатъчна форма или дисбаланс на мускулите води до много от горните контузии. Като цяло, те могат да бъдат сведени до минимум чрез правилна загрявка, носене на подходящи маратонки, подобряване на физическата форма, изпълняване на упражнения за сила и достатъчно почивка. Няма две мнения, че тези неща са много ефективни за минимизиране на контузиите и възстановяване след тях.

Все пак не позволявайте тези неща да ви изплашат. Почти всички контузии могат да бъдат избегнати просто с разтягане и внимание да не претренирате.

Къде да бягате

Когато става въпрос за бягане, не сте никак ограничени в избора си къде и кога да го правите. Можете да бягате в квартала по тротоарите, в парковете и т.н… Просто стойте настрана от пътищата и магистралите.

Безопасност

Въпреки че няма големи опасности или рискове при бягането, може да обърнете внимание на някои подценявани моменти, за да си гарантирате безопасността.

 • Бягайте само където е позволено. Бъдете разумни и не използвайте по пътищата.
 • Ако бягате в природни резервати или в горите, не бягайте сами – поради вероятността за срещи с диви животни и поради отдалечеността от населените места.
 • Както при всяка физическа дейност, хидратацията е много важна, особено в горещините, затова се запасете с достатъчно течности.

Техники

Бягането е сравнително лесно упражнение, но има повече техника, отколкото може да ви се струва на пръв поглед. Ето най-основните. Може да потърсите повече информация в интернет.

Изправена позиция с лек наклон напред:
Лекият наклон напред поставя центъра на тежестта върху предния крак, което предотвратява стъпването на пета и позволява пълноценно използване на механизма за скачане на стъпалото. Това също така предотвратява стъпването с предния крак пред центъра на тежестта, което има ефекта на спирачка на скоростта.

Скорост на стъпките:
Най-елитните бегачи в света бягат със скорост около 180 стъпки в минута независимо от дистанцията и физиката на бегача. Установено е, че за човешката физиология 180 стъпки е най-ефективна скорост по отношение на разхода на енергия при бягане. Повечето начинаещи бегачи използват по-ниска скорост на стъпките. Това може да доведе до изразходване на повече енергия за вертикални движения, отколкото за преодоляване на съпротивлението на въздуха. По-ниската скорост показва и използването на прекалено дълги крачки.

Как да започнете

Това е сравнително просто. Сложете си маратонките, излезте и действайте!

Допълнителна информация

За допълнителна информация относно бягането, можете да потърсите в интернет.

Search this website