Бягаща пътека

Бягаща пътека

Бягащата пътека дава същите предимства като бягането и джогинга, що се отнася до физическата форма. Основното ? предимство е същото като на велоергометъра – удобството!

  • Тъй като не бягате върху твърда настилка или върху неравен терен, използването на бягаща пътека е по-нежна към тялото, което намалява шансовете за контузия.
  • Подобно на велоергометъра, с бягащата пътека не е необходимо да бягате на открито в жега, студ или дъжд, тъй като винаги сте на закрито.
  • За разлика от велоергометъра, използването на бягаща пътека почти напълно симулира нормалното бягане или джогинг и така ви дава пълните предимства на тези упражнения, но в по-безопасна среда.
  • Повечето бягащи пътеки имат възможност за промяна на наклона.

Недостатъци

Все пак използването на бягаща пътека има някои минуси, но те са минимални в сравнение с нормалното бягане и джогинг!

  • Използването на бягаща пътека може да стане досадно и скучно, тъй като винаги бягате на едно и също място, обикновено на закрито. Опитайте да гледате телевизия или да слушате музика, за да смекчите този проблем.
  • Всички възможни контузии от бягането и джогинга са възможни и при използването на бягаща пътека. Но тъй като тя е много по-щадяща към тялото, рискът от контузия е много по-малък.

Къде да използвате бягаща пътека

Можете да използвате бягаща пътека навсякъде, където има такава! За разлика от велоергометъра, бягащите пътеки са по-скъпи, затова е по-разумно да посещавате някоя фитнес зала и да използвате техните пътеки.

Безопасност

Общо взето, няма някакви сериозни притеснения за сигурността при бягане и джогинг на бягаща пътека. Просто следвайте техниките за бягане / джогинг, за да избегнете контузиите. Важно е също да спазвате инструкциите за работа с бягащата пътека и да я използвате само по предназначение. За целта прочетете инструкциите на таблото или се обърнете за помощ към някой инструктор в залата.

Техники

Освен техниките за боравене с бягащата машина за безопасна употреба, можете да потърсите в интернет повече информация за техниките за бягане и джогинг.

Колко да бягате

Тъй като бягащата пътека е по-щадяща към тялото, най-вероятно още от първия път ще можете да бягате повече, отколкото на открито върху твърда настилка. Започнете бягането или джогинга върху бягащата пътека така, както бихте направили на открито и се опитайте да увеличавате времето с 5-15 мин на сесия, без да прекалявате.

Допълнителна информация

Тъй като движението е на практика същото като нормалното бягане или джогинг, но просто с помощта на фиксирана механизирана платформа, са в сила същите принципи и техники, както ако бягате на открито. Можете да потърсите още информация в интернет.

Search this website