Планинско колоездене

Предимства

Планинското колоездене ви дава много от предимствата на шосейното колоездене, но и още няколко в допълнение. То е не само страхотен начин за вашите кардио тренировки, но също така е много забавно и ще повиши адреналина ви.

Допълнителните плюсове са:

 • Планинското колоездене не само че ще повиши издръжливостта ви, но има и много по-силен (положителен) ефект върху развиването на мускулите на краката, прасците и дори на горната част на тялото. Тъй като обикновено сте изправени от седалката през по-голяма част от времето и непрекъснато трябва да балансирате с тялото си и да го местите спрямо байка, отговорните за това мускули ще се развият.
 • Още един плюс на планинското колоездене, който е чудесен за всеки пилот, е това, че подобрява координацията, бързата мисъл и мускулните рефлекси. Докато сте на байка, винаги трябва да сте нащрек и да местите тялото и байка според терена. Това предимство се засилва, ако карате на затворен маршрут.
 • Планинското колоездене е и по-евтино от шосейното. Самите байкове са малко по-евтини от шосейните, а и може да си спестите част от оборудването, което би било задължително при шосейно колоездене (например специализирани обувки).
 • Планинското колоездене е с предимство и по отношение на това, че е забавно, че почти винаги можете да карате по различни маршрути, а и избягвате изгорелите газове от автомобилите по пътищата!

Недостатъци

Уви, във всяко положително нещо има и нещо отрицателно и планинското колоездене не е изключение. Въпреки че няма да ви се налага да се притеснявате от тирове и уличен трафик, са възможни редица други проблеми. Основните са:

 • Планинското колоездене е по-рисковано, тъй като карате по необработен, дори скалист терен. Има по-голям риск да паднете и когато това стане… няма да е на гладък и равен асфалт.
 • Много от маршрутите, особено тези в големите национални паркове и естествените хабитати, имат като „бонус“ това, че са населявани от разни животни, някои от които биха могли да са опасни (това е основната причина никога да не искате да карате сами на такива места). Повечето „градски“ маршрути нямат такъв проблем, но ако сте в някоя гора, това е напълно възможно. Както и да е, такива срещи не са много вероятни, но трябва да ги имате предвид.
 • Планинското колоездене носи и по-голям риск от контузии. Отново, поради естеството на спорта, по-екстремните форми на планинското колоездене, като спускането по хълм, носят по-голям риск от падане и нараняване. По-малките контузии, като ожулвания, драскотини и т.н., са почти неизбежни при каране в горите по неравен терен… но пък това обикновено означава, че е било забавно!

Къде да карате

За щастие, тъй като планинското колоездене не се прави по пътищата, е много по-лесно да си намерите маршрути, а там е много по-вероятно да има и други като вас. Можете да потърсите в интернет, например на сайтовете www.mtb-bg.com, www.mountbikers.com и www.koloezdene.com

Безопасност

Това, от което не можете да икономисате, що се отнася до планинското колоездене, е предпазната екипировка. Поради естеството на спорта, е необходима специализирана екипировка. Ако обаче карате по леки терени, полу-каска и предпазител за брадичката ще са ви достатъчни. Основните неща, които ви трябват, са:

 • Каска! Каска! Каска! Ако не сте разбрали от първите три пъти… тогава… КАСКА! Главата ви е най-ценното, а при планинското колоездене, около вас има хубави назъбени скали, които могат да ви нанесат доста травми. Има два вида каски, които можете да използвате, в зависимост от трудността на терена. Полу-каската (което всъщност е обикновена колоездачна каска) е достатъчна за по-прости и лесни терени. Ако обаче ще ползвате някой по-труден терен, или ще правите спускане, определено трябва да си вземете цяла каска.
 • Тъй като одраскванията и дребните порязвания са почти неизбежни, ще е добре да си носите комплект за първа помощ с превръзки, лепенки и дезинфектанти, за да третирате евентуалните рани.
 • Ако карате в по-отдалечени области, където може да има диви животни, винаги трябва да взимате някой със себе си, а за предпочитане е дори да е повече от един. Никога не карайте самостоятелно в отдалечени от цивилизацията райони.
 • Хидратация! Да, правилната хидратация е жизненоважна при планинското колоездене – а не само за осигуряване на високи резултати. Планинското колоездене (особено при високи температури) е много по-натоварващо от шосейното колоездене и ще ви изстиска много бързо. Пийте и носете много подходящи течности, особено за дългите отдалечени трасета.

Техники

Планинското колоездене, за разлика от шосейното, изисква много повече техника за правилно и безопасно каране. Важно е преди да започнете, да се запознаете с необходимите техники. Можете да разгледате следните сайтове.

Как да започнете

За да започнете, ще ви е необходима базова екипировка и знания, така че внимавайте!

Планинските байкове се различават от шосейните велосипеди по няколко неща. Имат по-малка и по-силна рамка, по-широки и по-високи гуми с грайфери, монтирани на подсилени вилки, повече скорости, за да бъдат обхванати и катеренето, и спускането, и преодоляването на препятствия, по-широко право или извито нагоре кормило, даващо възможност за по-изправено положение на тялото, както и често някаква форма на меко окачване или само за предната, или и за двете гуми. Планинските байкове обикновено са по-евтини от шосейните велосипеди, като можете да си намерите що-годе прилично колело за около 250 лв.

Трябва да си носите и различни инструменти за поправка и помощна екипировка. Това включва вътрешни гуми, комплект лепенки, ръчна помпа, бутилка за вода или специализирана хидратираща система, инструмент за верига, различни размери ключове, шестограми и други малки инстументи за дребни поправки на място. Това е необходимо, тъй като обикновено ще карате далече от населени места.

Има и различни видове планинско колоездене, сред които трябва да изберете и да се екипирате съответно. Въпреки че спускането и акробатичното каране могат да са много забавни, няма да ви дадат почти нищо по отношение на издръжливост и мускулна маса.

 • Cross Country (XC) е най-разпространената форма на планинско колоездене и това практикуват повечето хора. Най-общо това включва придвижване от точка до точка, или в затворен маршрут, с изкачвания и спускания по разнообразен терен.
 • Freeride, или Big Hit е повече като BMX, но с планински байкове. Практикува се на много по-здрави байкове, отколкото Cross Country, които все пак са по-широко използваеми от байковете за спускане, което дори с името си подсказва, че вие правите каквото си искате – свободна програма. Можете да изпълнявате скокове, да минавате по трасета от различни по големина предмети, поставени на земята (известно като North Shore). За целта байковете имат скорости подобно или на XC байковете, или на байковете за спускане. Всеки може да си сглоби собствен байк, който да клони повече или по-малко към някой от другите типове планинско колоездене, тъй като тук се срещат елементи и на двете.
 • Downhill най-общо представлява спускане по стръмен терен. Въпреки че и Cross Country има елементи на спускане, специалистите по спускане или превозват байковете си до върха с моторно превозно средство, или го бутат нагоре, или го качват на ски-лифт, вместо да го карат нагоре. Байковете за спускане обикновено са екипирани с предно и задно окачване, големи спирачки, и като цяло са по-големи и по-тежки от другите видове байкове. Тези модификации са необходими, за да може байкът да издържи на повишеното натоварване и на ударите.

След като имате всичко необходимо като информация и екипировка и сте готови, просто тръгвайте!

При планинското колоездене обикновено не се гледа времето, а дистанцията. Трасетата се мерят в километри и имат различни дължини, така че няма как да ви дадем тук някаква дистанция, която да минавате. Но като основно правило може да спазвате, че трябва да започнете с трасета за начинаещи и да ги изкарате от край до край. Добре е да минете по едно трасе за начинаещи 3 пъти в седмицата и след това да продължите по-нагоре.

Допълнителна информация

За повече информация относно планинското колоездене, може да посетите следните сайтове: www.mtb-bg.com, www.mountbikers.com и www.koloezdene.com

Search this website