Шосейно колоездене

Предимства

Колоезденето е страхотна кардио тренировка, а и може да е много забавно (особено ако имате партньор, с когото заедно да карате). То ви дава възможност да получите изключително ниво на сърдечносъдовата система, а и не натоварва силно ставите и мускулите.

Колоезденето в седнало положение е сравнително леко упражнение, което като плуването, почти не подпомага заздравяването на костната система. Когато е в изправено положение, от друга страна, се получава прехвърляне на по-голяма част от теглото на тялото върху краката, което силно стимулира растежа и подсилването на костите.

Колоезденето използва най-големите мускули в тялото (седалищните и квадрицепсите) и е страхотно за горене на мазнините в тялото и за развитието на тези мускулни области. Колоезденето с нисък интензитет е по-добро за тези, които искат да отслабнат, тъй като тялото не може да гори мазнини при големи натоварвания, а вместо тях, ще използва глюкоген (въпреки че тялото ще замени изгорения глюкоген с метаболизирани мазнини веднага, щом може).

Колоезденето дава и други ползи за здравето, освен че подобрява представянето на пистата. Получавате всички предимства от кардио тренировките.

Недостатъци

Колкото и полезно да е колоезденето за издръжливостта, както всичко друго, то си има недостатъци и минуси.

Колоезденето може да се окаже скъп начин за кардио тренировки – необходимо е определена инвестиция, освен ако вече си имате всичко необходимо. Шосейното колоездене е по-скъпо от планинското, защото има неща, без които не можете да минете. Все пак е възможно да сведете разходите до минимум. Например, не е задължително да си купите топ велосипед… и по-обикновен ще свърши работа. Не е задължително да си купите каска за 150 лв… и такава за 20 лв ще свърши работа. Схванахте идеята.

Шосейното колоездене може да има и негативи за здравето на пилота (или на който и да е, всъщност). Карането в изправено положение силно ще увеличи натоварването върху краката и така ще развие мускулите им и ще подсили костите, но пък натоварването на коленете и ставите с времето може да доведе до контузии. Също така карането в изправено положение изисква много повече енергия, отколкото ако седите на седалката.

Прекаляването обаче може да навлече неприятности за здравето. Контузиите от претоварване, включително хронични нервни поражения на натоварените части на тялото, могат да се появят в следствие на прекалено дълго каране на велосипед. Други възможни контузии са възпаление на нерви в дланите от кормилото и на уринарния тракт от седалката на велосипеда. Това може да доведе до така наречената непреодолима перинеална болка.

Къде да карате

Когато става въпрос за шосейно колоездене, няма пряк отговор на въпроса, къде да карате в съответния град или из страната. Все пак, ето някои съвети:

 • Намерете някой онлайн форум за колоездене и се присъединете! Форумите са страхотно място за срещи с други колоездачи и за откриване на цялата необходима информация.
 • Проверете къде е легално и законно да карате във вашия регион.
 • Присъединете се към някой колоездачен клуб! Повечето от членуващите там вече познават района и знаят къде е най-добре да се кара.

Безопасност

Безопасността е много важно нещо, което не трябва да взимате лековато. Ако не се подготвите и образовате правилно за опасностите при шосейното колоездене, можете да се окажете с травми, а когато карате по автомобилни пътища, дори да бъдете ударени от автомобил.

Първите базови процедури, които ТРЯБВА да следвате, когато се подготвяте да „хванете пътя“ на велосипед, са следните:

 • Трябва да имате подходяща каска за велосипед. НИКОГА не карайте без каска – тя наистина може да ви спаси живота или най-малкото да ви спести наранявания по главата, ако паднете. Освен това днешните каски изглеждат много добре, а и помагат в аеродинамично отношение.
 • Винаги спазвайте пътните правила, тъй като ще карате точно по пътищата. Запознайте се със законовите изисквания при управление на велосипед по пътищата. И въпреки че понякога може да сте с предимство… имайте предвид, че някой 2-тонен пикап може да ви свали доста лесно, затова винаги бъдете нащрек!
 • Ако карате нощно време, трябва да имате подходящи светлини на велосипеда, за да могат колите и мотористите да ви виждат и да не ви блъснат.
 • Подходящата екипировка и облекло също е много важно. Не искате да се спускате по някой наклон с 60 км/ч и панталонът ви да се заплете във веригата… няма да е никак забавно. Трябва да съобразите облеклото си и с метеорологичните условия… така е без якета при 40-градусова температура, нали…
 • Хидратацията е ключова за всяко физическо упражнение. винаги трябва да имате лесен достъп до течностите, необходими на тялото ви, за да избегнете риска от дехидратация.

Техники

В интернет можете да намерите разнообразни техники, стилове за каране на велосипед, както и други полезни съвети. Можете да проверите например на адреси www.obikolkata.com и www.koloezdene.com.

Как да започнете

Разбира се, първо ще ви трябва велосипед и екипировка, които можете да закупите от някой вело-магазин или през интернет.

Препоръчително е да вземете велосипед с подходящи размери и да му направите пробно каране, ако е възможно. Много шосейни велосипеди имат педали, които чрез специален механизъм се закачват за специализирани обувки, което ви позволява да предавате сила към педалите по време на целия оборот. Нощното каране изисква светлини. Карането в дъжд изисква подходящо облекло – ръкавици, водонепроницаемо яке, панталони и обувки.

Компонентите на велосипеда също са от значение. Среден венец най-вероятно ще е достатъчен като за начало, въпреки че доста велосипеди са снабдени със скорости. Ако ще правите големи изкачвания, за предпочитане е предният венец да е с три скорости. Иначе ще ви е достатъчно да имате и само две скорости.

Можете да закупите голям набор от аксесоари заедно с велосипеда или отделно. Това са верига, калници, багажник, помпа, специализирано облекло, резервна вътрешна гума, помпа с въздух под налягане, бутилка за вода, стойка за бутилка, комплект за лепене на гума, ключове за смяна на гума, компютърче за скоростта и други данни и т.н.

Други неща са задължителни от гледна точка на сигурността, а също и от законова гледна точка. Това е каската, светлините, звънецът и т.н.

След като имате всичко това, можете да започнете да карате. Ето накратко основните неща:

 • Ако сте новаци в областта на кардио тренировките или карането на велосипед, започнете с малко и постепенно увеличавайте времето, което карате всяка седмица. Като основно правило, може да започнете само 3 пъти първата седмица, като първото каране да не е повече от 45 минути. Постепенно увеличавайте времето с по 10 минути всяка седмица
 • Не карайте повече от 5 дни на седмица, за да може тялото ви да се възстанови и почине.
 • Недейте да карате всеки път по един и същи маршрут, защото ще ви доскучае и ще достигнете плато на нивото си.

Допълнителна информация

Потърсете в интернет за допълнителна информация. Ще намерите много общности и форуми, които ще ви помогнат в начинанието!

Search this website