Спринт

Предимства

Спринтът като цяло е бързо бягане на къса дистанция. Спринтовите състезания не изискват поддържане на определено темпо, а е необходима максимална скорост през цялата дистанция. Въпреки че спринтът си има своите предимства, а и може да бъде вграден в тренировките по бягане и джогинг, самостоятелният спринт почти няма да допринесе с нищо за физическото ви състояние. Предимствата на спринта са:

  • Ако бъде вграден правилно в тренировките по бягане или джогинг, спринтът може с времето да подпомогне развитието на мускулите на бедрата и прасците.
  • Въпреки че самостоятелният спринт няма да ви даде много, когато бъде комбиниран с бягане или джогинг, ще помогне за получаване на допълнителна издръжливост.

Недостатъци

За съжаление, когато става въпрос за използването на спринта за постигане на физическа форма в моторните спортове, негативите са повече от положителните неща.

  • Тъй като спринтът е с много висока интензивност, ако прекалите или го изпълнявате неправилно, може да получите сериозни контузии. Става въпрос за същите контузии, които може да получите при бягане, но при спринта те се получават много по-бързо и са по-сериозни.
  • Спринтът на практика няма да допринесе за необходимата ви издръжливост като състезател, ако бъде използван самостоятелно. Ако ще правите спринтове, силно ви препоръчваме това да става по време на тренировките с бягане или джогинг, а не самостоятелно.
  • За спринтове сте ограничени откъм подходящи места. Поради високата интензивност, няма да е много умно да спринтирате на неравни или много твърди настилки.

Къде да спринтирате

За спринтовете важат почти същите правила като за бягането и джогинга, що се отнася до подходящи места. Трябва да стоите настрани от неравни, хлъзгави, скалисти и нестабилни терени.

Безопасност

За спринтовете важат почти същите правила за безопасност, както за бягането и джогинга. Единствената допълнителна забележка е да обръщате силно внимание на тялото си, за да не се контузите, тъй като спринтът е с много висока интензивност.

Техники

Ако ще използвате спринтове по време на бягането или джогинга, е важно да следвате правилните техники за спринт, за да максимизирате плюсовете и да минимизирате риска от ненужни контузии. Тъй като спринтът не играе важна роля в тренировките за моторни спортове, няма да се разпростираме върху конкретните техники. Можете да потърсите допълнителна информация в интернет.

Колко да спринтирате

Трябва да използвате спринтове само в интервали по време на бягане или джогинг, но не и самостоятелно. Добра отправна точка е да включите 1 или 2 интервални спринта.

Допълнителна информация

Спринтът е сложен метод за тренировка по отношение на кардио фитнеса, затова потърсете повече информация от опитни спринтьори в интернет.

Search this website