Велоергометър

Предимства

Предимствата на велоергометъра до голяма степен са като тези на шосейното колоездене, само че велоергометърът предлага повече удобства от другите видове велосипеди. За съжаление, удобството и лесното използване са единствените истински предимства.

  • Използването на велоергометър е лесно и такъв има във всяка фитнес зала. Можете и да си купите такъв за вкъщи, тъй като е на приблизително същата цена като планински или шосеен велосипед.
  • Можете да ползвате велоергометъра при всякакви метеорологични условия; все пак през цялото време сте на закрито.
  • Няма да ви трябва специална екипировка или облекло.
  • Няма специални техники за използване на велоергометър.
  • Контузиите не са реална опасност, докато тренирате в залата. Трябва да направите нещо наистина глупаво, за да успеете да се контузите на велоергометър.

Недостатъци

Недостатъците от използването на велоергометър не са от физическо естество, колкото цялото „удобство“, което получавате, може да направи тренировката не толкова забавна, макар че това не е задължително…

  • Тъй като велоергометърът е неподвижен и на закрито, се увеличава шансът да ви стане скучно. Може да гледате ТВ или да слушате радио, за да мине времето по-бързо.
  • Друг голям недостатък на велоергометъра е липсата на развитие в мускулите на краката. Те няма да се развият дори близо то нивото, което биха получили при използване на планински или шосеен велосипед.

Къде да карате

Може би най-голямото предимство при използването на велоергометър е това, че можете да го използвате където пожелаете. Винаги е по-евтино и по-лесно да отидете в някоя фитнес зала и да го ползвате там, но ако имате собствен, може да го сложите където си поискате.

Безопасност

Няма особено много грозящи ви опасности или пък напътствия, които да следвате при употребата на велоергометър. Не ви трябва каска, наколенки; не ви трябва комплект за първа помощ, нито компания. Ако безопасността ви притеснява при другите видове колоездене, това е точно за вас!

Техники

Велоергометърът се използва сравнително просто и няма нищо по-различно от другите видове велосипеди.

Как да започнете

След като сте намерили достъп до велоергометър (в залата или вкъщи), сте готови да започвате. Добре е в началото да не прекалявате и да увеличавате натоварването постепенно. Започнете с 4 пъти седмично по 45 минути и увеличавайте постепенно.

Search this website