Видове кардио тренировки

Кардио тренировката е една от най-важните части от вашата подготовка… така че внимавайте!

Както вече прочетохте (или поне трябва да сте прочели), кардио тренировката засилва мускулите, свързани с дишането, и така силно ще подобри възможностите на тялото ви да си набавя кислород до натоварените мускули, сърцето и белите дробове. Това, комбинирано с факта, че кардио тренировката повишава способностите ви да изхвърляте отпадъчни материали (въглероден двуокис), и се получава метод за тренировки, който силно повишава издръжливостта. Не забравяйте, че за управлението на карт или кола на лимита не са необходими големи мускули, да не говорим че допълнителното тегло ще влоши нещата. Вместо това целта е да се увеличи силата на мускулите достатъчно, а след това да се осигури те да се представят в топ форма под огромно напрежение по време на целия състезателен уикенд.

Има три основни типа кардио тренировки, които пилотът може да използва в своята програма. Те са:

  • Шосейно колоездене / Маунтин Байк / Велоергометър
  • Бягане / Джогинг / Ходене / Спринт / Бягаща пътека
  • Степер / Плуване

Всяка от тези техники си има своите предимства и недостатъци, които зависят и от предпочитанията на пилота, и от съображенията за сигурност. Например:

Шосейното колоездене е страхотен начин за получаване на издръжливост. Но си има и своите недостатъци – велосипедът може да е скъп (макар че не е задължително да си купувате от най-скъпите), а понякога може да стане и досадно и еднотипно, ако постоянно карате по един и същи маршрут.

При планинското колоездене, скуката не е проблем, за който трябва да се тревожите, тъй като има доста адреналин. С маунтин байка ще получите издръжливост и добра форма, но то също си има недостатъци. И тук велосипедът може да е скъп, а и рискът от контузии е по-голям, отколкото при шосейното колоездене, все пак почти никога не карате по равен терен. Искам да уточня нещо относно цената на екипировката – не ви е необходим топ шосеен велосипед или маунтин байк. Да, тези по 5000 лв са чудесни, но просто не са задължителни. Спокойно можете да си вземете нещо за 280 лв и да изкарате с него 2 години.

Велоергометърът е лесно достъпен и лесен за употреба в който и да е фитнес, което го прави и евтин. При него рискът от контузии е почти нулев – трябва да правите нещо изключително погрешно, за да се случи нещо такова. Все пак велоергометърът е сигурно най-скучния метод, известен на човечеството, а в резултат от това мотивацията редовно да си правите кардио упражненията може бързо да се изпари. Ако все пак сте по-дисциплинирани и концентрирани – това е точно за вас.

Бягането, джогингът и спринтът са страхотни начини за кардио тренировки, но също си имат своите недостатъци. Бягането подлага на сериозно натоварване мускулите, сухожилията и костите на тялото и може бързо да доведе до претрениране, ако не е балансирано с други видове тренировки. Тези тренировки, обаче, са най-евтини за изпълнение и имат най-висок коефициент ефективност/цена – просто използвайте подходяща програма, за да не претренирате и да не се контузите.

Въпреки че плуването не е новост в кардио тренировките, използването на различни видове степери и сравнително нова тенденция, която бързо набира скорост. Тях ги има във всеки фитнес (в секцията за кардио уреди), те също си имат предимства и недостатъци. Страхотни са за кардио тренировки и определено ще ви помогнат да влезете в страхотна форма на сърдечносъдовата и дихателната система, да не говорим че ви дава страхотна тренировка за краката и прасците. Но все пак и тук има минуси. Например, степерът не трябва да е единственото ви кардио упражнение, тъй като силно натоварва коленете и ставите се износват с времето. Също така фитнес кардио уредите, като степер, бягаща пътека, велоергометър и т.н…. въпреки че са страхотни за тренировка, могат да са изключително скучни и досадни.

Плуването е фантастично упражнение за издръжливост на сърдечносъдовата система и за разлика от другите видове тренировки, има по-малки и по-незначителни минуси, а и като цяло не е скъпо. То щади мускулите и ставите и единственият реален недостатък е липсата на разнообразие, както и евентуално някои неща, свързани със сигурността. Плуването също така няма да натовари краката и прасците толкова, колкото другите кардио упражнения.

Search this website